Zijah sokolovic monodrama trebinje1.jpg

U Kulturnom centru je izvedena monodrama "Lijevo, desno glumac" Zijaha Sokolovića - pozorišnog i filmskog glumca koji se više od 50 godina bavi umjetničkim radom.

Za to vrijeme dobio je veliki broj nagrada ne samo u zemljama u regionu nego i u Rusiji, Austriji, Jermeniji. U svojoj mononodrami "Lijevo-desno glumac" Zijah Sokolović je kombinovao teatralnost, stvarnost i umjetnost dokazujući i da su gledaoci sami glumci u životu koji im stvarnost nameće.

Prema riječima Zijaha Sokolovića, ova predstava istražuje mogućnost kako preko pozorišta i umjetnosti da naučimo da vladamo vremenom u svom životu i preko umjetnosti pronađemo vrijeme za sebe.

Zijah sokolovic monodrama trebinje2.jpg

Sokolović smatra da formom glume može ljudima da kaže o njihovoj stvarnosti i na taj način da ih upozori.

"Ako vam nije glavna dramska radnja da živite svoj život i da put do starosti učinite plemenitim, svaka druga dramska radnja je glupost za vas. Glumac glumi kao da nešto jeste što zapravo nije tako da gledalac vjeruje kao da je istina to što glumi, a to je iluzija pozorišta", rekao je Sokolović.

Dva časa su protekla kao tren, a publika je aplauzom prekidala predstavu, a na kraju glumca Zijaha Sokolovića nagradila dugotrajnim aplauzom.