Sveti vukasin.webp

Активисти Хуманитарне фондације "Свети Вукашин", која дјелује при Епархији захумско херцеговачкој и приморској, припремили су преко 70 пакета хране, као и велике количине свјежих и офарбаних јаја које ће подијелити за 65 социјално угрожених породица са подручја Требиња, а које броје око 150 чланова.


Аљоша Славић, активиста Фондације, каже да су средства за куповину намирница прикупљена из добротворних кутија које су распоређене на јавним мјестима свуда по Епархији, а највише по маркетима и другим трговинама, док су дио прилога обезбиједиле приватне и државне фирме.

"Неки људи су сами доносили прилоге, али морам поменути посебно женску секцију наше Фондације, које су о своме трошку код својих кућа правиле кифлице, пите, колаче и различита друга пецива, колико је ко могао и све то пакујемо у пакете", каже Славић.

Он посебно напомиње хуманост приватних фирми које су обезбиједиле донације меса и васкршњих јаја и њима ће бити посебно уручене захвалнице.

"Наши активисти ће након паковања дијелити по домаћинствима по један пакет хране који садржи печење, сухомеснате производе, по један сухи домаћи сир, пите, колаче, кифлице, наш домаћи сок који сами производимо у Фондацији, затим и киселу воду, те брашно, шећер, уље, као и по једну шкољку офарбаних јаја и по три шкољке свјежих јаја по члану породице", казао је Славић, напомињући да су од приватника добили неочекиване количине јаја, па ће ове године она бити подијељена у нешто већем броју.

Сва фарбана јаја су украсиле женске чланице Фондације које су за сваки пакет израдиле и по једну ручно украшену васкршњу честитку.

Он истиче да су, осим већег броја васкршњих јаја, ове године имали и више васкршњих донација, па су, умјесто прошлогодишњих 40, ове године васкршњим пакетима обухватили 65 социјално угрожених породица са територије цијелог Требиња, једнако из градских и сеоских подручја.