Izlozba vozd karadjordje otac srbije4.jpg

U Trebinju je otvorena izložba "Vožd Karađorđe - otac Srbije" u okviru programa obilježavanja Dana policije Republike Srpske i 30 godina Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske.

Izložbu organizuje MUP Srpske u saradnji sa Ministarstvom odbrane Srbije i Vojnim muzejom.

Postavku izložbe čini više od 70 eksponata hladnog oružja, poput jatagana, noževa i handžara.

Izlozba vozd karadjordje otac srbije1.jpg

Izloženi su i primjerci vatrenog oružja koje čine puške, kubure i pištolji sa sistemom paljenja na kremen, te brojnog borbenog i ukrasnog oružja i oružanog pribora.

Načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa rekao je novinarima da je čast što je izložba večeras u ovom gradu i istakao da je MUP Srpske stasao u najbolju bezbjednosnu agenciju u BiH spremnu da zaštiti sve njene građane.

Izlozba vozd karadjordje otac srbije3.jpg

Jedan od autora izložbe "Vožd Karađorđe - otac Srbije" viši kustos - istoričar
Gordana Bulović iz Muzeja grada Novog Sada rekla je novinarima da je povod za izložbu, koja je nastala 2017. godine, bilo sjećanje na 200 godina od ubistva Karađorđa.

"Izložbu smo predstavili kroz originalne slike, kao što je portret Karađorđa slikara Uroša Predića, zatim vojna oprema i oružje iz Prvog srpskog ustanka", rekla je Bulovićeva.

Izloženi su i portreti znamenitih srpskih vojvoda iz tog doba, radovi Lukijana Bibića i nepoznatih autora, potom litografije Anastasa Jovanovića, kao i veći broj akvarela sa temom ratnika iz 19. vijeka.

Građani će izložbu moći da pogledaju do 29. aprila, kada će biti priređena u Bijeljini.

Izlozba vozd karadjordje otac srbije2.jpg