nenad nesic putevi.jpg

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izrazio je duboku zabrinutost zbog projektovanja krize u BiH, s očitim ciljem derogacije dejtonskog položaja Republike Srpske.  On je apelovao i na vlast i na ostatak opozicije da situaciju shvate državnički ozbiljno, naglasivši da Republika Srpska mora biti iznad svakog pojedinačnog partijskog interesa i izborne kampanje.

''Kao jedina politička partija koja nikada nije učestvovala ni u jednom prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH imamo obavezu i odgovornost, ali i moralno pravo, da ukažemo i na greške aktuelnog režima i na greške dijela ljudi iz opozicije. Od vremena strahovlade Pedija Ešdauna pa sve do vremena Kristijana Šmita, nažalost, akteri su se mijenjali ali je situacija ostajala ista – umjesto da zaštite Republiku Srpsku, vlast i pojedinci opozicije su vrebali prilike da nadigraju jedni druge i poravnaju međusobne račune. Ishod je bio uvijek isti – razvlašćena Republika Srpska!'', istakao je Nešić.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić naglašava ''Milorad Dodik nije jednako Republika Srpska''.

''Republika Srpska je njen narod koji je režim Milorada Dodika doveo u poziciju da danas jedva preživljava i da oni koji su je stvarali svoju djecu sa suzama u očima ispraćaju u inostranstvo. Pola miliona obespravljenih, nezadovoljnih i siromašnih su snaga koja će u oktobru reći zbogom i Dodiku i politici koju on personifikuje'', smatra on.

Nešić, takođe, smatra da su institucije Republike Srpske jedina relevantna adresa na kojoj se artikulišu politički odgovori na produkovanu krizu, i objasnio:

''Partijski skupovi i mitinzi i međusobna prepucavanja nisu rješenje. Podsjećam sve, i vlast i kolege u opoziciji, da je kriza u BiH počela Inckovim nametanjem izmjena i dopuna Krivičnog zakona, i to bez saglasnosti većeg broja članica UO PIK-a. Nastali požar, Kristijan Šmit rasplamsava dolivanjem ulja na vatru i to tako što je šume, šumsko i poljoprivredno zemljište, i rijeke definisao kao državnu imovinu BiH iako je to po Dejtonskom sporazumu imovina entiteta. Samo naivni mogu vjerovati da je riječ o slučajnom oživljavanju tzv. bonskih ovlašćenja nakon 11 godina. Još naivniji će povjerovati da će ta nedemokratska ovlašćenja oktroisanja njih zaobići. Pitam sve političke partije u Republici Srpskoj – za koju se izvršnu vlast borimo na izborima kada će nam slijedom ove odluke oteti i javna preduzeća koja gazduju imovinom i prirodnim dobrima? Zar ovo nije najhitnija i najalarmantnija moguća situacija zbog koje je bilo neophodno sazvati sjednicu Narodne skupštine kao ustavotvorca i zakonodavca?''

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić apelovao je i na vlast i kolege iz opozicije da po važnim nacionalnim pitanjima ''igraju za Republiku Srpsku, da zaborave na oktobarske izbore i partijska ušićarenja''.

''Mnogo je tema na kojima se možemo nadigravati i međusobno optuživati, ali budućnost Republike Srpske i očuvanje njenih ustavnih prava i nadležnosti je tema na kojoj svi moramo pokazati patriotizam i spremnost da prevaziđemo lične sujete i razlike. U suprotnom, djeca će nas pitati zašto smo iznevjerili otadžbinu koju su im đedovi stvorili. Ako ne savladamo sopstvene sujete i animozitete, i u institucijama ne nađemo državnički odgovor, svi zajedno ćemo izdati Republiku Srpsku!'', poručio je Nešić.