20220414_182434-678x381.jpg

U organizaciji Narodne biblioteke Trebinje sinoć je održana promocija knjige „Heroine sa svetskim odličjem“ – kazivanja o srpskim dobitnicama medalje „Florens Najtingejl“, autora Vladimira Mandića.

Sedamnaest žena je od 1919. do 2021. godine, na prijedlog Crvenog krsta Kraljevine SHS, SR Jugoslavije, Republike Srbije i Republike Srpske dobilo jedno od najvećih svjetskih priznanja za humanost – medalju „Florens Najtingejl“.

Marija Galić, predsjednik Udruženja medicinskih sestara i tehničara Kliničkog centra Srbije, koji su i izdavači, kaže da je ovo četvrto dopunjeno izdanje knjige u kojoj je predstavljeno 17 dobrovoljnih bolničarki i medicinskih sestara, među kojima su i dvije heroine iz Republike Srpske – Miholjka Janković iz Trebinja i Ljiljana Gluhović sa Pala.

„Autor u knjizi kaže ‘iz daleka lepe žene, a izbliza ustanove’. Mislim da je ovo dosta jaka rečenica koja opisuje sve heroine. Svijet im je odao priznanje za plemenitost i požrtvovanje, dobrotu, hrabrost, staranje o ranjenicima i brigu o čovjeku u najtežim trenucima“, navela je Galić.

20220414_185915-1024x768.jpg

Miholjka Janković, penzionisana medicinska sestra ovo priznanje za svoj rad i zalaganje dobila je 2007. godine.

„U ovoj knjizi opisano je moje učešće u ratu, kao i 40 godina predanog rada u zdravstvu i 30 godina volonterske aktivnosti u Crvenom krstu Trebinja i Crvenom krstu RS. Preko 150 puta sam darovala krv. Iako sam u penziji i dalje sam aktivna u Udruženju za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji ‘Sonata’ iz Trebinja. Dosta truda i rada je uloženo i kada bi se opet rodila, sve bi ponovila“, istakla je Janković.

Ljiljani Gluhović, ovo značajno svjetsko priznanje pripalo je 2017. godine.

„Prije rata sam radila u porodilištu u Sarajevu, izbijenjem ratnih sukoba, došla sam na Pale, gdje sam učestvovala u stvaranju ratne bolnice Koran, a nakon završetka rata formirala sam Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama, a od 1996. godine radim u Crvenom krstu RS i za dvije godine ću u penziju. Ovo priznanje je velika čast, obaveza i inspiracija za druga velika humana djela“, rekla je Gluhović.

Autor knjige „Heroine sa svetskim odličjem“ novinar Vladimir Mandić preminuo je u januaru ove godine.

U muzičkom dijelu programa publici se predstavio na gitari Vuk Vujačić, učenik drugog razreda Muzičke škole.

20220414_185915-1024x768.jpg