dzez festival trebinje.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić održao je danas sastanak sa direktorom niškog džez festivala „Nišvil“ Ivanom Blagojevićem i pomoćnikom ministra za prosvjetu i kulturu Republike Srpske Tanjom Đaković.

Sastanak je održan s ciljem da se definišu mogućnosti za organizaciju festivala džez muzike u našem gradu, pod nazivom „Nišvil u Trebinju“.

„Festival bi bio održan nedelju dana posle redovnog dešavanja u Nišu. Koristili bismo infrastrukturu i medijsku podršku koju ima Nišvil, s namerom da u narednih pet godina stvorimo jedan autohtoni festival ovde, koji bi privukao ogromni broj posetilaca,“ rekao je nakon sastanka direktor niškog festivala Ivan Blagojević.

Blagojević je istakao da Trebinje ima izuzetan potencijal za održavanje svih kulturnih manifestacija, pa tako i muzičkih, odnosno umjetničkih festivala.

„Ideja je da ove godine imamo dvodnevni festival u Trebinju, a da narednih to produžavamo i da festival ima prateći sadržaj u istom konceptu kako Nišvil radi, a s obzirom na to da je Trebinje grad kulture cilj nam je da napravimo jedan umjetnički festival,“ istakao je Blagojević dodavši da će cjelokupni muzički događaj biti utemeljen na konceptu uvezivanja formalnih i komercijalnih džez i drugih umjetničkih sadržaja.

Kako je Blagojević rekao, sam lokalitet za održavanje festivala je takođe jedno interesantno mjesto, a to je bazen u Bregovima, koji bi za potrebe festivala bio ispražnjen.

„To bi vizuelno bilo vrlo atraktivno, a posebno za snimanje dronom i zbog svetlosnih efekata,“ dodao je Blagojević.

Prema riječima pomoćnika ministra prosvjete i kulture RS Tanje Đaković,  ideja o džez festivalu u Trebinju proistekla je iz posjete predstavnika Republike Srpske i predstavnika Grada Trebinja Nišu.

Đakovićeva je istakla da grad Trebinje, osim što najviše sredstava izdvaja iz budžeta za kulturne sadržaje, ima i izuzetno razvijen festivalski život te je iskazala uvjerenost da će organizacija Nišvila u Trebinju, uz već postojeće festivale filma, pozorišta i klasične muzike, upotpuniti kulturni sadržaj u našem gradu.

Zahvalivši se učesnicima današnjeg sastanka, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić iskazao je podršku organizaciji Nešvil festivala u Trebinju

„Nadam da će naša lokalna zajednica sa  ustanovama kulture uraditi sve što je u našem domenu i da će Nišvil da bude u Trebinju 20. i 21. avgusta,“ rekao je Ćurić.

Ćurić je istakao da ovaj festival neće imati samo kulturni, već i širi turistički značaj za Trebinje.

„Festivalom ćemo privući i nove ljude da dođu u Trebinje. Kao što je rečeno, pozvaćemo cijeli region, imamo priliku da se po prvi put u Republici Srpskoj organizuje festival Nišvil i nadam se da će u narednih pet godina ovo biti najprepoznatljiviji događaj u regoionu,“ rekao je gradonačelnik Trebinja.

Kako je danas saopšteno, planirano je da festival zajednički finansiraju Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Grad Trebinje, a dodatno će biti uspostavljen i sponzorski model podrške.