Policija srpske.jpg

I pored januarskih praznika, organizovanih dočeka novogodišnjih praznika i velikih slavlja, u Trebinju će prva tri mjeseca ove godine ostati upamćena po smanjenju krivičnih djela, pa je i broj krivičnih djela manji za 33%, a narušavanja javnog reda i mira za više od 31% u odnosu na isti period lani.

"Najbitnije je ipak da što više budemo operativni u smislu suzbijanja krivičnih djela neovlaštene zloupotrebe i prometa opojnih droga, kao i da što više učestvujemo u smanjenju broja saobraćajnih nezgoda, zajedno sa vozačima, JP Putevi RS i drugim fakotrima", istakao je Siniša Laketa, načelnik PU Trebinje na tromjesečnoj pres konferenciji ove uprave.

On je kazao da je policija evidentirala 23 slučaja zloupotrebe opojnih droga i to pet krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga, kao i 18 prekršaja, te da je oduzeto 520 grama marihuane, 782 grama hašiša, 30 grama amfitamina.

Napominjući da kod narušavanja javnog reda i mira nije bilo slučajeva sa više izvršilaca, jer je u svega 6 slučajeva učestvovalo 2 do 4 lica, ali da je nažalost povećan broj saobraćajki sa poginulim licima, on je kazao da se, s obzirom da uskoro nastupaju vaskršnji i prvomajski praznici, stanje mora učiniti još povoljnijim, posebno vodeći računa o bezbjednosti saobraćaja čija će frekvencija biti povećana.

"Radi uspostavljanja javnog reda i mira nekada je potrebna i upotreba sile, pa su policijski službenici u ovom periodu 92 puta upotrijebili sredstva sile i to većinom sredstva zavezinja i u dva slučaja fizička snaga", precizirao je načelnik Sektora policije Miodrag Janković, dodajući da policija i narednom periodu planira još veće kontrole puteva u Hercegovini, sa akcentom kontrole brzine i upotrebe alkohola i opijata.

Načelnik sektora Krim policije Velibor Vukoje je kazao da se na opšti kriminalitet odnosi 36 krivičnih djela, a da je koeficijent rasvijetljenih krivičnih djela 86,7%, dok je rasvijetljenost po nepoznatim licima preko polovine.

Na pres konferenciji je rečeno i to da policija i cijeloj Hercegovini provodi istražne radnje kada su u pitanju nedavni požari, pa su na području Trebinja dva lica procesuirana, djelimično je i na području Nevesinja dokumentovano da je uzrok ljudski faktor, dok se u Gacku još radi na sakupljanju dokaza, ali u svemu tome na licu mjesta nedostaju materijalni dokazi.