Lukasenko.jpg

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je njegov ruski kolega Vladimir Putin „zaustavio sve viruse korona na svijetu“, imajući u vidu da je specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini skrenuo pažnju sa pandemije.

„Treba sve promisliti, kada će se sve završiti. Ima i toga da se situacija pogoršavala, mada ona nekome odgovara. Juče sam rekao Putinu: 'Slušaj, svaka čast – rat je rat, ali ti si u sekundi zaustavio sve viruse korona na svijetu, svi su ozdravili'“, rekao je Lukašenko novinarima.

On je dodao da su se mnogi stručnjaci angažovani na otkrivanju novih sojeva brzo obogatili.

Lukašenko je ocijenio i da je u toku preraspodjela svijeta.

„Koju je ulogu u tome odigrala pandemija? Još uvijek ne znam, ali sklon sam da vjerujem da je odigrala veliku ulogu. Vjerovatno će biti i tih činjenica. Kada sve uporedimo, izvući ćemo zaključke. Ali bjeloruski put se pokazao ispravnim i sada je svima potreban“, rekao je Lukašenko.

Kako kaže, u Bjelorusiji je sve u redu.

„Uskoro ćemo riješiti stvar sa koronom i procijeniti prednosti i mane. Ne želim da kažem da smo sve uradili kako treba. Ali za sve vrijeme bilo je ukupno oko osam hiljada smrtnih slučajeva“, rekao je Lukašenko, dodajući da na svježem vazduhu treba ići bez maske.

Lukašenko je juče stigao u Rusiju i istog dana posjetio kosmodrom „Vostočni“ u Amurskoj oblasti zajedno sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.