Mirko sarovic.jpg

Razloge za sankcije čelni ljudi SNSD treba da traže u politici koju vode i aktivnostima koje su bile u žiži interesa regiona pa čak i globalno, a opozicija u Srpskoj je pogrešna meta za bilo kakvu vrstu optužbi, kaže Mirko Šarović, predsjednik SDS.

On je rekao da su sankcije Velike Britanije i Amerike Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović unilateralne mjere pojedinih zemalja i da ne stoje tvrdnje da je opozicija na bilo koji način mogla uticati na to.

Šarović podsjeća da su SDS i opozicija više puta upozoravali vlasti da ne čine aktivnosti zbog kojih bi Republika Srpska mogla postati globalni slučaj.

– Međutim oni su nastavili po svom. To je opasna vrlo rizična kockarska i neracionalna politika bez jasnog cilja i smisla. To je politika koja stalno proizvodi krizu i neku vrstu nenormalnog vanrednog stanja – napominje Šarović.

On je poručio da oni na koje su sankcije upućene ne bi trebali da se na bilo koji način kriju iza građana.

– Odgovornost svakog od nas je da vodi politiku koja neće ugroziti mir, stabilnost, Dejtonski mirovni sporazum, dostignuti nivo koji ima Republika Srpska – istakao je Šarović.

Komentarišući Dodikovu izjavu u kojoj je rekao da „ili će Republika Srpska imati više autonomije, ili je neće biti“, Šarović upozorava da je opasno postavljati stvari na takav način i da niko nema pravo da to radi.

– Pa, to je kockanje sa Republikom Srpskom. Što bi mi srljali na toko hazarderski način i stavljali teme koje su neprihvatljive da se o njima uopšte govori. Republika Srpska nije vlasništvo Dodika da bi on to mogao raditi – kategoričan je Šarović.