Selo bileca djeca3.jpg

U selu Brestice kod Bileće preostale su samo četiri porodice. Ipak, u ovom hercegovačkom kršu više je djece nego starijih jer u dvije kuće ima čak desetoro djece. Mladi ovdje vode glavnu riječ!

Bratići su jedna od porodica koje ovo selo čine živim. Prekaljeni u borbi za život u kršu, morali su da postanu jaki kao kamenjar koji gaze. Časni i pravedni, gostoljubivi i razgovorni domaćini dočekali su nas ispred svoje starinske kamene kuće koja već decenijama odolijeva zubu vremena, pišu članovi organizacije Srbi za Srbe.

Koliko god su ljeta na ovom hercegovačkom parčetu vrela, toliko su zime hladne. Jednom se desilo da je selo sniježnim nanosima bilo odsječeno, te je helikopter donosio potrebne namirnice. Teren nije samo zimi nepristupačan nego uvijek jer se do njih dolazi strmim makadamom.

Selo bileca djeca2.jpg

Porodicu Bratić čine Miro (35), Ivana (32), Vidak (13), Tomo (10), Maja (8), Radovan (4). Miro se bavi šumom, a imaju i 15 koza i tri krave. Jedino sigurno primanje im je dječiji doplatak od 160 KM, navodi se u objavi organizacije "Srbi za Srbe".

"U njihovoj kući smo se osjećali kao rado viđeni gosti, a pored domaćeg pršuta, sira, kolača i rakije, sigurno nećemo zaboraviti ni hladnu i čistu vodu hercegovačke čatrnje koja nam je ugasila žeđ. Ostali smo zadivljeni i klasičnim hercegovačkim pejzažom, širinom vidika i tišinom kroz koju se katkad prolome samo praporci ovaca i cvrkut kakve udaljene ptice", kažu u humanitarnoj organizaciji "Srbi za Srbe".

Ovo selo nisu mimoišla ni stradanja od neprijateljske ruke čemu svjedoči spomen-obilježje stradalim Brestovčanima 1942. godine, kao i mala kapela.

Bratići su prije par godina počeli graditi kuću bliže školi i gradu, a u Bresticama se namjeravaju i dalje baviti stočarstvom. Kuću, nažalost, nisu u mogućnosti sami završiti, pa im je potrebna pomoć u građevinskom materijalu.

Selo bileca djeca1.jpg

Ova djeca su budućnost Hercegovine i našeg roda. Istrajno odolijevaju u nedaćama, pa ajde svi da se potrudimo da im olakšamo život!

Svi načini za doniranje mogu se naći ovdje:

www.srbizasrbe.org/donacije