Izlozba o branku pesicu4.jpg

U galeriji Muzeja Hercegovine otvorena je izložba „Otisci graditelja” posvećene arhitekti Branku Pešiću (1926–2006), autora Marije Andrejević, Ane Petrović i Marije Pavlović.

Od njegovih 117 realizovanih projekata, najznačajnijim se smatraju jugoslovenski paviljoni na brojnim međunarodnim sajmovima, kao i projekti više zgrada u srpskoj prestonici, među kojima je i popularna Beograđanka.

Marija Pavlović, jedna od autora izložbe prvi put otvorena u oktobru prošle godine povodom stogodišnjice njegovog rođenja, što je bio i povod za organizovanje sveobuhvatne izložbe o poznatom arhitekti.

Izlozba o branku pesicu3.jpg

„Izložba sadrži segmente koji opisuju njegovo odrastanje, privatni život, druženje sa umjetnicima i mnogim drugim. Ono što je zanimljivo jeste da je Branko Pešić kao profesor na Građevinskom fakultetu u Beogradu spojio arhitekturu i građevinarstvo. Njegovo značajno djelo je i nastavak izgradnja Hrama Svetog Save u Beogradu", naglasila je Pavlović.

Izložba je otvorena u okviru manifestacije "Dučićev dan".

Izlozba o branku pesicu2.jpg

Branko Pešić (Zemun, 1. septembar 1921. — Linjano, Italija, 4. oktobar 2006.), bio je srpski arhitekta i univerzitetski profesor, a tokom karijere učestvovao je na 28 arhitektonskih konkursa na kojima je dobio 20 nagrada.

Bio je dobitnik više medalja i diploma za angažovanje na kulturnom i stručnom polju – odlikovan je sa dvije Medalje rada, Ordenom rada Prvog reda, Ordenom zasluga za narod, Ordenom Sv. Save Prvog reda i ordenom Belog Orla Prvog Reda (posthumno 2006. g.).

Izložba „Otisci graditelja“, u Muzeju Hercegovine u Trebinju, realizovana je u saradnji Ustanove kulture „Parobrod” opštine Stari Grad iz Beograda i Muzeja Hercegovine u Trebinju i biće dostupna publici do 26. aprila 2022. godine.

Izlozba o branku pesicu1.jpg