Ana brnabic.jpg

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Mostaru da je izgradnja aerodroma u Trebinju projekat važan za cijeli region i da su je iznenadile izjave iz Hrvatske da se izgradnja obustavi “dok se ne utvrdi uticaj tog projekta na životnu sredinu”.

Ona je istakla da je ovo još jedan aerodrom koji će direktno i tokom same izgradnje uticati na rast bruto domaćeg proizvoda i ekonomije, te na podizanje građevinskog sektora i u vremenu krize.

“Kada gledamo ekonomske razloge, svi ekonomski pokazatelji govore da je to dobro za sve – za BiH i Republiku Srpsku, Crnu Goru i Hrvatsku. Analiziraćemo sve što kažu i mi ćemo kao savestan i potencijalni investitor odgovoriti. Mislim da je to projekat koji treba da nas spaja, a ne da nas razdvaja. Nadam se da ćemo naći način da razgovaramo“, poručila je Brnabićeva.

Ona smatra da će aerodrom u Trebinju imati pozitivan uticaj i na hrvatski turizam.

“Pragmatična sam političarka i nisam sigurna da razumem razloge takve reakcije. Za mene je to suviše odlazak u prošlost, treba da živimo danas i da gledamo u budućnost“, rekla je Brnabićeva novinarima.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zatražio je od Savjeta ministara da zaustavi izgradnju aerodroma u Trebinju dok se ne ispita uticaj na okolinu preko državnih granica i utvrdi nepostojanje uticaja na, kako je navedeno, izvorište rijeke Omble.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je tim povodom da su Republika Srpska i BiH u cijelosti opredijeljeni za dobre odnose sa Hrvatskom, ali da njihovoj izgradnji ne doprinose pokušaji blokade važnih infrastrukturnih projekata.

“Zahtjev gradonačelnika Dubrovnika da bude obustavljena izgradnja aerodroma u Trebinju eklatantan je primjer da Hrvatska ne želi da gradi dobre regionalne odnose“, ocijenio je Košarac u izjavi za Srni.