Azbucnik trebinja1.jpg

U Kulturnom centru promovisan je "Azbučnik našeg grada" autora Žanele Pažin. Radeći četiri godine u produženom boravku Osnovne škole "Vuk Karadžić" odlučila je da djeci približi promociju grada, a to je zamislila kao azbučnik, po azbučnom redu od A do Š, gdje svako slovo predstavlje neku turističku lokaciju ili nešto što je vezano za Trebinje.

"Na početku je 'pitalica' koja djecu navodi na razmišljanje o tom pojmu. Kratko je opisan, bojanka ili slika. To je bio čisto cilj da se djeci podstakne turistička ponuda, da djeca bolje upoznaju svoj grad i da ga lakše predstave drugima. Želja mi je bila pokazati i da su djeca učesnici tog turističkog života bilo kao domaćini ili putnici", rekla je Pažinova.

Azbučnik je napisala sama, nakon toga ga je pokazala svom aktivu, a zatim ga ponudila Turističkoj organizaciji i dobila podršku.

"Predala sam ga na konkurs koji svake godine organizuje 'Step by step' za inovativne nastavnike i on je u decembru 2019. nominovan među deset najinovativnijih. Udruženje 'Ćirilica' je preuzelo Azbučnik i predalo na konkurs resornog ministarstva Srbije imajući pismo podrške od direktora škole 'Vuk Karadžić' Aleksandra Vukanovića i Turističke organizacije Trebinja. Ministarstvo kulture je to podržalo i Azbučnik je štampan", objasnila je Pažinova.

Azbucnik trebinja2.jpg

Žanela Pažin je objasnila je da su u sklopu projekta "Ljepote i prednosti na tromeđi država" među djecom birali malog turističkog vodiča i ambasadora turizma i da je baš tu djecu pozvala na promociju Azbučnika.

"Djeca su sa oduševljenjem prihvatila Azbučnik i današnji dan nije baš slučajan za promociju jer je 2. april 'Dan dječije književnosti'. Na koricama Azbučnika sam napisala da je on napisan zbog ljubavi prema gradu i djeci. Ja sam u ovom gradu 13 godina i kroz Azbučnik sam htjela da prikažem svoju ljubav prema ovom gradu", jasna je Pažinova.

Azbučni ima četrdesetak stranica, a štampan je u 300 primjeraka.