Luka petrovic.jpg

Postavljanje solarnih panela na kućama po subvencionisanom modelu "Elektroprivrede Republike Srpske" trebalo bi da počne već krajem godine, najavio je danas generalni direktor tog preduzeća Luka Petrović.

Petrović je naveo da se očekuje 10 odsto ili oko 50.000 takvih korisnika, a realno je da aplikacija bude tek 1. juna na snazi i trajaće neograničeno, s tim da bi već krajem godine ili početkom sljedeće moglo početi postavljanje solarnih panela na kućama.

On je dodao da novi zakon o obnovljivim izvorima energije omogućava koncept takozvanih prozjumera, koji su istovremeno proizvođači i potrošači struje.

"To znači da građani na svojim krovovima mogu imati solarne elektrane iz kojih će proizvoditi struju za svoje potrebe, a viškove koji im budu odobreni plasiraće u mrežu", izjavio je Petrović za Srnu.

Prema njegovim riječima, "Elektroprivreda Republike Srpske" isporučivala bi manjkove kada prozjumerima bude nedostajalo električne energije, jer solarni panel ne radi noću.

"Želimo da svi građani imaju mogućnost da budu prozjumeri, to je 580.000 stambenih jedinica u Republici Srpskoj, ali ćemo promovisati ona domaćinstva koja imaju manja primanja, što se mora dokazati odgovarajućim izvodima i potvrdama", ukazao je Petrović.

On je dodao da će ta kategorija građana dobiti najpovoljnije pakete za montažu solarnih panela na svojim objektima.

"Građani mogu očekivati u narednih 10 do 15 godina minimalno ili nikakvo pomjeranje svojih računa za struju od ovog modela koji ćemo predložiti Vladi Republike Srpske", pojasnio je Petrović.

Prema njegovim riječima, onaj ko ne bude mogao da učestvuje u ovom subvencionisanom modelu za električnu energiju, moći će samostalno da uzme kredit i da finansira postavljanje solarnih panela na kući.