Izlozba nine babic trebinje2.jpg

U Kulturnom centru otvorena je izložba "Nasilje u nasljeđu" akademskog slikara Nine Babić. Ova Banjalučanka po prvi put se predstavila trebinjskoj publici sa 29 radova i to sa osam velikih formata slika, zatim pet porodičnih portreta, deset vezova i šest fotografija.

Tema izložbe sastoji se od više cjelina. Cjelina gdje žene sjede u istom položaju su slike žena iz "Sigurne kuće" koje su dale autorki dozvolu da im napravi portret. U drugom su dijelu fotografije na kojima su uzeti skrinšotovi poruka od nasilnika koje je uramila i oblikovala u umjetničko djelo pokušavajući im dati značaj.

"U trećem djelu su porodični portreti u kojima sam se pokušala baviti svojim ličnim obrascima gdje sam uzela ženski rodoslov. Pratila sam nasljeđe od svoje prababe i želim da se ti obrasci završe sa mnom da ne bih to prenijela na svoju kćerku. Četvrti dio su vezovi u kojima sam uzimala određene riječi iz srpskog jezika koje su pogrdne i koristila sam tradicionalni ženski izraz na našem podneblju vez gdje sam vezla te riječi. Na taj način sam se nadovezala na nasljeđe", istakla je Babićeva.

Izlozba nine babic trebinje3.jpg

Autorka izložbe za naslov izložbe kaže da to nije stvar simbolike već pitanja koje postavlja sebi i drugima da li je nasilje na našim prostorima već u obrascu nasljeđa.

"Slike su nastale za vrijeme pandemije jer se procenat nasilja u porodici znatno povećao. Umjetnik ako se želi baviti bilo kojom društvenom angažovanošću mora da pođe od sebe.To znači na neki način da sam i ja prošla toksične odnose pa sam se bavila ovim", poručila je Babićeva.

Posjetioci izložbu mogu da pogledaju do 15.aprila.

Izlozba nine babic trebinje1.jpg