iat milan grubac.jpg

Bivši direktor Industrije alata Trebinje /IAT/ Milan Grubač je svojim otvorenim pismom o stanju u čuvenoj fabrici prije i nakon privatizacije izazvao oštru reakciju rukovodstva IAT-a i radnika.

Grubač je u pismu naveo da je poreski dug IAT-a na dan privatizacije, 24. janura 2007. godine, iznosio 10.733.702,24 KM, ali da je za pet godina - na koliko je potpisan reprogram istog - novi kupac uplatio 5.001.346,53 KM, dok je preostao dug od 5.732.355,71 KM.

"Međutim, iz perioda 2007-2011. godina, znači nakon privatizacije, kupac je ostao dužan Poreskoj upravi 6.411.246,79 KM. Tek od početka 2012. godine kupac je redovno izmirivao poreze i doprinose", naveo je Grubač.

Uoči privatizacije IAT je, naveo je Grubač, imao 1.865 radnika, a danas ima nešto više od 300, a Komisija Investiciono-razvojne banke Republike Srpske je zbog nepoštovanja ugovora o privatizaciji utvrdila da Svislajon Takovo treba da plati 15,3 miliona KM.

Na ovakve tvrdnje Milana Grubača oštro su reagovali iz trebinjske Industrije alata, navodeći da je upravo on u crno zavio čuvenu alatnicu u Gorici.

"Kao generalni direktor dobio si novac od investitora-Poslovnog sistema Svislajon Takovo u visini od 17,1 milion KM, što ti nije bilo dovoljno da pokriješ sve tvoje dubioze, koje si napravio kao generalni direktor, pa je investitor morao da investira još 20 miliona KM da bi IAT došao na zelenu granu", poručuje sadašnje rukovodstvo IAT-a.

Navode i da je Grubač prećutao činjenicu da je od 1.865 radnika tek jedna četvrtina bila u zaposlena u proizvodnji.

"Pišeš o kazni od 15 milona KM. Dokazano je da je zapisnik statistička greška, jer zapisničar nije konstatovao koliko je ljudi, osim u IAT-u, zaposleno u prehrambenoj industriji, trgovini, IAT standardu i koliko je ljudi angažovano na investicionim projektima. To je više od 3.000 zaposlenih", naveli su iz IAT-a.

Kažu i da je sreća što je Grubač na vrijeme otjeran iz IAT-a.

"Ne daj Bože da nisi na vrijeme otjeran, ti bi uistinu bio grobar  IAT-a!", poručili su iz trebinjske alatnice.

A tvrdnje Milana Grubača nisu naišle na odobravanje ni kod predstavnika sindikalnih organizacija IAT-a i Boračke organizacije IAT-a, čak štaviše kažu da su njegovim pismom i više nego ogorčeni.

"Gospodine Grubač, Vi ste bili direktor IAT-a kada je firma privatizovana. Sami znate u kakvoj smo situaciji bili te 2006. godine. IAT je bio na koljenima i bilo je pitanje dana kada ćemo otići u stečaj zbog nagomilanih dugova prema zaposlenima, dobavljačima i državi. Srećom, došlo je do privatizacije i evo 15 godina uspješno opstajemo i radimo. Konačno je došao trenutak da IAT stane čvrsto na noge", naveli su oni.

Dalje poručuju Grubaču da ako im ne može pomoći da im i ne odmaže te da pusti radnike da nastave pošteno da zarađuju svoj hljeb sa devet kora.

"Ne želimo nikakve političke obračune i poene preko leđa radnika. Dajemo punu podršku dogovoru koji je postignut prije nekoliko dana na sastanku predsjednika Vlade RS, predsjednika Koncerna, Uprave SL IAT-a i sindikalnih i boračke organizacije. Željno iščekujemo da se navedeni dogovor što prije realizuje", navodi se u saopštenju.