zgrada-bileca.jpg

Sve opštinske ustanove u Bileći iduće sedmice će obustaviti rad jer zaposlenima plate kasne više mjeseci, najavio je danas predsjednik Sindikalne organizacije organa opštinske uprave Nikola Lero, koji je uputio apel Vladi Republike Srpske za pomoć.

Lero je rekao novinarima da su opštinski radnici primili posljednju platu za oktobar, a ostali korisnici opštinskog budžeta za septembar, te da dugovanja iznose oko 1,1 milion KM.

"Najavili smo jedan vid protesta koji bi se održao 5. aprila gdje bi tražili rješenje ovog stanja", rekao je Lero i dodao da radnici nisu u stanju da ispunjavanju osnovne egzistencijalne potrebe.

Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović kaže da razumije radnike i da se ne može funkcionisati bez plata, ali da opština ne može izaći iz teške finansijske situacije bez pomoći Vlade Republike Srpske.

On kaže da je račun opštine Bileća trenutno blokiran u iznosu od skoro milion KM i da i mimo eventualnog štrajka radnika može doći do kolapsa u opštini, odnosno isključenja struje i slično.

"Nama Hidroelektrane na Trebišnjici duguju tri i po tranše, odosno nekih 643.000 KM. Tražili smo pomoć Vlade Republike Srpske i ima najava od premijera da će pomoći", rekao je Vujović.

Direktor Dječijeg vrtića "Budućnost" u Bileći Mara Vojnović rekla je novinarima da su radnici ove ustanove nezadovoljni jer su posljednju platu primili za oktobar, ali se nada da će nadležni pronaći rješenje i da neće doći do štrajka zbog specifičnosti ovog posla.

"Do sada djeca nisu oskudijevala ni u čemu, sve je bilo po normativima, ali ako se nastavi ovako sigurno ćemo biti u problemima", rekla je Vojnovićeva.

Radnik Vatrogasne jedinice u Bileći Dragan Vučinić rekao je novinarima da je posljednju platu primio za oktobar, a supruga koja je zaposlena u lokalnom radiju za septembar.

"U situaciji smo da razmišljamo o goloj egzistenciji. Mislim da trebamo skrenuti pažnju relevantnim republičkim institucijama da se uključe u rješavanje problema jer smo u suprtonom prepušteni sami sebi", rekao je Vučinić.