Akva park grad sunca trebinje3.jpg

Zvornička Alumina proglašena je za najuspješnije veliko privredno društvo u Republici Srpskoj u okviru tradicionalne manifestacije Privredne komore Srpske "Izbor najuspješnijih u Republici Srpskoj za 2021. godinu".

Zvornička Alumina više od 40 godina jedan je od vodećih pripvrednih giganata. U prošloj godini uprkos pandemiji, ekonomskoj, a zatim i gasnoj krizi imala je rekordne prihode, a još veći ciljevi su joj za ovu godinu.

Iz ovog preduzeća kažu da priznanje pripada radnicima koji predano rade svih 365 dana.

Alumina je uspjela da ne dođe u probleme sa snabdijevanjem gasom zahvaljujući dobroj saradnji Republike Srpske i Ruske federacije.

Dok su druge zemlje došle u potpuni kolaps, Alumina ima dobru cijenu gasa koji se isporučuju iz Rusije.

Nagrada za razvoj turizma otišla je u Grad Sunca - Trebinje i Olimpijski centar Jahorina.

Godinama dva najpoželjnija mjesta za turiste su jug Srpske i Trebinje i u sarajevsko - romanijskoj regiji planina Jahorina

- Nagradu posvećujem svim zaposlenima koji su najviše doprinijeli da se ostavri ovaj istorijski rezultat za Jahorinu - izjavio je direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić istakao je da se privreda Srpske, koja se u posljednje dvije godine suočavala sa velikim iazovima uspjela oporaviti uz pomoć Vlade Srpske.

- Prošle godine privreda Srpske se oporavila i postignuti su rezultati koji su u svim parametrima bolji od onih iz 2020. i 2019. godine - rekao je Ćorić.

- Prošla godina u privredi je bila bolja od 2019. koja je po nekim parametrima bila najbolja od postojanja Srpske. Vlada Srpske biće i dalje partner privrednicima. Izuzetno značajno je i što je i broj zaposlenih najveći otkada se mjeri ovaj pokazatelj - naglasio je Višković.

Na drugoj poziciji je Celeks iz Banjaluke, dok je treće mjesto pripalo Kolektoru CCL iz Laktaša.

Najuspješnije srednje privredno društvo u Srpskoj je Skaj adapter iz Broda. Drugo mjesto pripalo je banjalučkoj Nori plast, a treće kompaniji Savoks iz Milića.

Posebno priznanje za najvišu ocjenu ispunjenosti kriterijuma gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem pripalo je Kotor Varošu.

Manifestaciji u Banskom dvoru prisustvovali su premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, kao i zvanice iz privrednog i društvenog života.