bileca.jpg

Zbog višemjesečnih dugovanja za plate i tople obroke, koji zaključno sa februarom iznose blizu 1,2 miliona KM, oko 280 radnika organa uprave opštine Bileća će 5. aprila održati štrajk upozorenja koji će početi u 12 časova, a ukoliko im se ne izađe u susret preduzeće i radikalnije mjere.

Ovo je saopšteno iz Sindikalne organizacije organa uprave ove opštine u dopisu koji su uputili na adrese Vlade RS, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, Sindikata uprave RS, te Opštine Bileća, iznoseći svoje probleme vezane za izuzetno tešku finansijsku situaciju.

U pismu se navodi da su posljednju platu primili za oktobar, a topli obrok za avgust, dok su niži budžetski korisnici posljednju platu primili za septembar.

"Ukupna dugovanja prema radnicima koji se finansiraju iz budžeta opštine, zaključno sa februarom 2022. godine, iznose milion 189.615, 85 KM u neto iznosu", navedeno je nakon sjednice Sindikalnog odbora organa uprave opštine Bileća, napominjući da vrlo teškoj situaciji u kojoj se nalaze radnici svjedoče i česta isključenja struje u njihovim domovima, kao i aktiviranje granacija od strane banaka za njihove kredite.

Oni su, osim najava štrajka upozorenja, sve navedene institucije obavijestili da će, ukoliko ne naiđu na razumijevanje, iscrpiti sve zakonom predviđene mogućnosti, uključujući i generalni štrajk u namirivanju svojih potraživanja putem suda.

"Na ove mjere smo prinuđeni jer su nam ugrožena osnovna egzistencijalna prava", navodi se na kraju pisma koje je potpisao predsjednik Sindikalnog odbora Nikola Lero.