povrce jelo.jpg

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbijedilo je dodatnih 10 miliona KM za podršku poljoprivrednoj proizvodnji o čemu smo ranije upoznali javnost. Dio tih sredstava, 1.800.000 KM izdvojen je za podršku povrtarskom sektoru.

“Ministarstvo poljoprivrede želi da novac što prije uplati na račune naših povrtara, te će se obračun vršiti na bazi prošlogodišnje proizvodnje povrća. U međuvremenu, Ministarstvo poljoprivrede dobilo je nekoliko prijava u kojim sesugeriše da je prilikom prošlogodišnjeg obračuna premije za povrće bilo određenih zloupotreba od strane korisnika podsticaja. Ministarstvo će posredstvom Republičke uprave za inspekcijske poslove izvršiti rigoroznu provjeru svih navoda i obustaviće isplatu dodatnih sredstava za one proizvođače koji budu predmet kontrole do okončanja inspekcijskog nadzora”, saopštili su iz Ministarstav poljoprivrede.

Dodali su da za sve utvrđene nepravilnosti biće naložen povrat isplaćenih sredstava i ti proizvođači će biti isključeni iz sistema podsticaja na određeni period.

“Istovremeno, naglašavamo da će Ministarstvo poljoprivrede tokom proizvodne 2022. godine intenzivnije sprovoditi kontrole prijavljenih površina pod povrćem i prijavljenih količina otkupljenog povrća”, zaključili su.