Branko hrnjaz bileca.jpg

Bilećki maratonac Branko Hrnjaz uspješno je istrčao maraton u Jerusalimu. Trčati maraton u gradu u kome je svaki milimetar površine vezan za istoriju, kulturu, tradiciju, posebna je inspiracija i doživljaj.

Staza je bila izuzetno teška i zahtjevna, sa permanentnim usponom. Ni vrijeme nije bilo naklonjeno takmičarima, dan je bio najhladniji u posljednjih 70 godina. Padala je kiša, duvao vjetar. Početak trke bio je u sedam sati ujutro.

Jerusalimski interplanetarni maraton okupio je oko 25.000 takmičara u svim trkama.

Maratonsku trku završilo je 577 takmičara, a među njima i Branko Hrnjaz, maratonac iz Bileće.

- Jedinstven maraton. Nezaboravan. Veličanstven. Jednostavno, nemam riječi da opišem osjećanja i emocije koje su me ispunile. Za ovaj maraton sam se posebno pripremao. I fizički i psihički. Čitao sam Sveto pismo i druge knjige koje su mi pomogle u psihičkoj pripremi za trku. Napajao sam se na izvoru vjere. Ljubav je pokretač svega. Trčeći ulicama Jerusalima, savladavajući teške uspone, prisjećao sam se pročitanih stranica Novog zavjeta. Naviru emocije, podsjećanja na srpske veze sa ovim svetim gradom - Svetog Stefana koji je pomagao manastire u Jerusalimu, Svetog Save koji je u dva navrata boravio u Svetoj zemlji, Svetog kralja Milutina koji je podigao manastir Svetog arhanđela Mihaila i Gavrila, kao i crkvu na gori Sinaj posvećenu Svetom Stefanu - opisuje Hrnjaz.

On će dugo prepričavati emocije i napajati se snagom i vjerom sa svih mjesta iz Svete zemlje.