Draskovic viskovic iat.jpg

Predsjednik Poslovnog sistema "Svislajon Takovo" Rodoljub Drašković i premijer Srpske Radovan Višković dogovorili su se danas u Trebinju da će biti formiran ekspertski tim koji će ponuditi rješenje kako da Industrija alata /IAT/ nastavi svoj upješan poslovni put.

Drašković je nakon sastanka istakao da je postignut trajni dogovor o sudbini IAT-a, te da su Višković i on dali riječ da će čuvena "Fabrika" nastaviti svoj uspješan rad.

On je istakao da očekuje da Poreska uprava skine hipoteku sa imovine IAT-a kako bi mogao da gradi nove pogone i ulaže u savremenu tehnološku opremu kako bi ovo preduzeće postalo vodeća fabrika u Evropi kada su u pitanju alati.

"Rok je tri mjeseca da stručne službe Republike Srpske i Poslovnog sistema 'Svislajon Takovo' slože račune, da stručni tim pravnika i ekonomista da rješenje kako da IAT nastavi svoj uspješan put po međunarodnim standardima", naveo je Drašković.

Prema Draškovićevim riječima, IAT danas ima obrtni kapital i ugovorene poslove godinu dana unaprijed, a da radnici ne mogu da stignu da proizvedu proizvoda kolika je potražnja na svjetskom tržištu.

"IAT je 97 odsto izvozno orjentisan. Dao sam svoju riječ da IAT mora da bude uspješan, a znam šta sam sve proživio da bio ga stavio na noge", naveo je Drašković.

Drašković je poručio da nikome ništa ne duguje, te da njegova preduzeća uredno izmiruju sve obaveze.

"Zapošljavaćemo i nove radnike, ali moram da imam sigurnost da mogu da nastavim posao u Republici Srpskoj. Već 15 su me lagali, proglašavali dužnikom. Rodoljub Drašković nikom ne duguje niti je dugovao. Ovo je prvi premijer Republike Srpske kome vjerujem", poručio je Drašković.

Premijer Višković je kazao da će nadležne institucije Srpske i IAT-a sagledati poslovne kartice te da će ekspertski tim utvrditi tačno stanje i predložiti rješenja.

"Ta rješenja, koja moraju da bude zakonita, biće vodilja i za Vladu i za koncern Svislajon", poručio je Višković.

On je istakao da je na sebe preuzeo obavezu da se imovina IAT-a oslobodi hipoteke Poreske uprave.

"To sam spreman da uradimo i prije ova tri mjeseca. Onaj dio imovine koji je interesantan za nova ulaganja - to ćemo riješiti hitno, da se ide u nove investicije", jasan je bio Višković.

Sastanku u prostorijama Poslovnog sistema "Svislajon Takovo" u Gorici prisustvovali su i ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.