Aleksandar-Dugin1.jpg

Ruski politički filozof, sociolog, geopolitičar i začetnik ideje novog evroazijstva Aleksandar Dugin, za koga se smatra da ima veliki uticaj na spoljnu politiku Rusije, istakao je da njegova zemlja ima "ogroman dug" prema Srbiji.

- Srbi su jedini narod u Evropi koji je ratovao protiv zapadne imperije. Srpski narod je 1999. godine primao udarce koji su bili namijenjeni Rusima - rekao je Dugin.

Dugin je konstatovao da su u Srbiji podignuti prvi bedemi Evroazije.

- Srbi su jedini narod u Evropi koji je ratovao protiv zapadne imperije. Kada je zapadna talasokratija kao bura nadirala prema našim granicama, tada je na srpskom kopnu podignut štit i barjak slobode. U Srbiji su podignuti prvi bedemi Evroazije. Košare su Termopili Evroazije. Srbi su na sebe primili udarce koju su bili namijenjeni nama - istakao je ruski politički filozof.

Dugin je naglasio da Rusija duguje Srbiji povratak Kosova i Metohije, i da taj dug mora vratiti u skorijoj budućnosti.

- Naš dug prema Srbima je ogroman. Da se Srbi nisu suprotstavili Zapadu, umovi unutar Kremlja se ne bi probudili na vrijeme i Putinova Rusija bi zakasnila. Mi Srbima dugujemo Kosovo. Da Kosovo opet bude srpsko: to je istorijska i moralna dužnost Rusije. Mi imamo naše Kulikovo polje, Srbi imaju svoje Kosovo polje. Ali u duhu to je jedno isto polje na kojem ćemo se sresti i potući neprijatelja u posljednjoj bici na Zemlji - zaključio je Dugin.