klavir.jpg

U Banjaluci je održano 28. takmičenje Muzičkih škola Republike Srpske. Učenici trebinjske Muzičke škole osvojili su 13 medalja i to sedam prvih, pet drugih i jednu treću nagradu, u konkurenciji od blizu 500 učesnika.

Prva nagrada pripala je učeniku četvrtog razreda srednje škole Lani Rajković na klaviru u klasi profesora Sonje Marković, harmonikašima Stefanu Gotovini, Jakovu Bajčetiću i Mihajlu Medanu - učenicima prvog odnosno petog razreda Osnovne muzičke škole koji su u klasi profesora Violete Popadić, zatim Vuku Vujačiću na gitari koji pohađa drugi razred Osnovne muzičke škole u klasi profesora Jelene Buđen te flautistima Mariji Zirojević i Marini Mučibabić, učenicima šestog odnosno prvog razreda Srednje muzičke škole, u klasi profesora Nede Tanasijević.

Lana Rajković, koja je bila najbolja u disciplini klavir solo, istakla je da je zadovoljna postignutim uspjehom.

“Izvela sam pet kompozicija od poznatih kompozitora Baha, Hajdna, Šopena, Bortkijeviča, Rahmanjinova. Zadovoljna sam nastupom, trudila sam se da odsviram najbolje što mogu, nisam razmišljala o nagradama. Ovo je moje prvo republičko takmičenje, koje je za mene od velikog značaja kako bih savladala tremu, upoznala se radom drugih mladih pijanista", kaže Lana, koja planira da upiše Akademiju umjetnosti, odsjek klavir u Banjaluci.

U diciplini solo violina drugo mjesto osvojile su Iva Koprivica i Katarina Janković, učenice prvog odnosno četvrtog razreda Srednje muzičke škole, zatim Sara Vuković, koja pohađa drugi razred Osnovne muzičke škole te Sara Višnjić i Milica Rajković, obje učenice četvrtog razreda Osnovne muzičke škole, sve u klasi profesora Ljiljane Rajović te Lara Pujić, učenik petog razreda Osnovne muzičke škole Trebinje, u klasi profesora Olge Bodrušić.

Zapažen uspjeh, osvajanjem trećeg mjesta u disciplini violina solo ostvarila je Katarina Janković, učenik četvrtog razreda Srednje muzičke škole, u klasi profesora Ljiljane Rajović.

Direktor Muzičke škole Dušanka Babić naglasila je da su mladi Trebinjci imali zapažene rezultate.

“Naši učenici su uspjeli da svoja umjetnička dostignuća predstave stručnom žiriju, publici i poklonicima muzičke umjetnosti. Vrijedno su se pripremali sa svojim profesorima od početka školske godine i uspjeh nije izostao", rekla je Babićeva.