Vucic kampanja.jpg

"Mir, stabilnost, Vučić" – predizborni je slogan Srpske napredne stranke - Aleksandar Vučić, koji se ovih dana "smiješi" građanima i u Bosni i Hercegovini, i to ne samo u Republici Srpskoj, kako bi mnogi očekivali, već i Federaciji BiH.

Predizborna kampanja u Srbiji za predsjedničke i parlamentarne izbore, koji će se održati u nedelju, 3. aprila, a na kojima se, ponovo, za mjesto predsjednika kandidovao i Aleksandar Vučić, preselila se ovih dana i u BiH.

Lider SNS i njen kandidat za predsjednika Aleksandar Vučić, nakon što se „okušao u ulozi sportskog trenera, zatim psihologa, i na kraju izlazio iz frižidera, noseći raznorazne poruke građanima Srbije“, odlučio je da kampanju proširi i van granica te države.

“Mir, stabilnost, Vučić” samo sa tekstom, a zatim nakon 30-ak sekundi i sa fotografijom srpskog predsjednika na LED ekranu, prvo se moglo vidjeti u neposrednoj blizini stadiona “Bilino Polje”, u centru Zenice, a kasnije i na više lokacija u Banjaluci i Trebinju.

Ovi bilbordi odmah su izazvali oprečne reakcije javnosti, a mnogi su upitali zbog čega se predsjednik Srbije odlučio na ovaj potez.

Posebno čuđenje izazvao je bilbord u Zenici s obzirom na to da na području tog grada živi jako mali broj Srba. Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Zenici je živjelo tek oko 2.400 Srba.

Zbog čega Vučiću trebaju bilbordi u BiH? Da li zbog toga što mu je potreban svaki glas da bi osigurao pobjedu, ili je, pak, riječ o još jednom domišljatom marketinškom potezu?

Politički analitičar iz Beograda, Cvijetin Milivojević, ističe da bilbordi u BiH, u stvari, pokazuju da je Vučiću svaki glas bitan. Ocjenjuje da Vučić, prvi put za 10 godina vlasti, nije siguran u svoju apsolutnu pobjedu, piše "Srpskainfo".