Sergej lavrov.jpg

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je Zapad objavio hibridni, sveopšti rat Rusiji, prenosi "Sputnjik".

- Danas nam je objavljen pravi hibridni rat, totalni rat. Ovaj izraz, koji je koristila nacistička Njemačka, sada koriste mnogi evropski političari kada objašnjavaju šta žele da urade Ruskoj Federaciji. A njihovi ciljevi se ne kriju, odnosno da unište, slome, da uguše rusku ekonomiju i Rusiju u cjelini - rekao je Lavrov.

Prema riječima ministra spoljnih poslova, želja SAD i njenih zapadnih saveznika da zadrže svoju dominaciju u međunarodnim poslovima i vrate se unipolarnom svjetskom poretku su "iluzije".

- Želja Zapada da zadrži svoju dominaciju u međunarodnim poslovima, da potčini sve i svakoga i vrati se unipolarnom svijetu – to su, naravno, iluzije - rekao je Lavrov u Moskvi, na skupu koji je organizovala Fondacija "Gorbačov".

On je dodao da su napori Zapada da održi svoju hegemoniju "milom ili silom, više silom", uzrok "ozbiljnih tenzija u međunarodnim odnosima".

- A tome se možemo suprotstaviti samo zajedno sa našim partnerima i saveznicima - istakao je Lavrov.

SAD i EU najavile su formiranje "radne grupe" za smanjenje zavisnosti Evrope od ruskog gasa, saopštila je Bijela kuća.

Prema saopštenju Bijele kuće, "SAD će raditi sa međunarodnim partnerima i nastojati da obezbijede dodatne količine tečnog prirodnog gasa /LNG/ za tržište EU od najmanje 15 milijardi metara kubnih u 2022. godini, uz očekivana povećanja u budućnosti".

Rusija isporučuje 40 odsto gasa EU i preko četvrtine nafte koju uvozi, podsjeća Sputnjik.

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je danas tokom sastanka sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen da je cilj susreta "smanjenje zavisnosti Evrope od ruske energije".