Dodik vukanovic.jpg

Predsjednik DNS Nenad Nešić i predsjednik Liste „Za pravdu i red“ Nebojša Vukanovića konačno su se sreli u TV duelu i to na banjalučkoj Alternativnoj televiziji.

Nešić je nametnuo prvu temu na koju je potrošeno najviše vremena na početku. Zatražio je od Vukanovića da objasni izjavu da se za ovaj duel spremao „zajedno sa presuđenim kriminalcem Suvarom i sa nekim službama“.

– Vama se motaju te službe po glavi, možda ste vi fizički zdravi, ali ne znam da li ste umno. Ovoga mi krsta, meni je vas žao. Odakle vama 50.000 evra koje ste predali Suvari u Novom Sadu i kako ste ih prenijeli preko granice – pitao je Nešić.

Vukanović je odgovorio da neće da se valja u blatu sa Nešićem.

– Bio sam meta istraživanja Specijalnog tužilaštva. Da ima bilo šta, zar mislite da ne bi reagovali. Pogledajte kakav pogled imaju on i Dodik. Da mogu, oni bi me mljeli, kao onaj ljude u Beogradu – rekao je Vukanović.

Međutim, Nešić nije odustajao od tvrdnje da se Vukanović 2015. u Beogradu našao sa Goranom Suvarom, kome je odnio 50.000 evra za USB stik na kome se navodno čuje kako biznismen Mile Radišić govori negativno o Miloradu Dodiku.

Vukanović je uzvratio kontrapitanjem: Da li je tačno da ste zajedno sa bratom u Sarajevu osuđeni za krivično djelo nanošenja teških tjelesnih povreda? Kao odgovor, Nešić je čitao izvod iz sudske evidencije iz koje se, kako kaže, vidi da nije osuđivan. Ispostavilo se da je Nešić bio osuđen prvostepeno 2012. a oslobođen u drugostepenom postupku.

Na pitanje voditelja Davora Stankovića da li zaista misle da na ovakav način pobijede na izborima, prvi je odgovorio Nešić.

– Vukanović je glavni čovjek Milorada Dodika, on je prijetnja da opozicija ne dones promjene. Njemu je Dodik pomogao prilikom jedne zdravstvene operacije i takve stvari se ne zaboravljaju. Vukanović je na sastanku opozicije na Jahorini napao Draška Stanivukovića samo zato što je rekao da Vukanović ima jedan odsto podrške. Nakon toga si izašao. Sljedeći na udaru Vukanovića bili su Milan Miličević, ja i Jelena Trivić. Vukanović je Dodikova dvorska luda – pričao je Nešić.

Vukanović je rekao da se srpstvo iskazuje plaćanjem poreza.

– Imao sam, hvala bogu, pogrešnu dijagnozu raka kostiju, nakon što me za Savindan napao Vladika Grigorije. Dobio sam otkaz u školi u kojoj sam radio, otišao sam da ovjerim knjižicu, a nisam mogao. Tada je Dodik gostovao na Pulsu na TVBN, tada mu je Suzana rekla da je sramota države da Vukanović ne može da ovjeri knjižicu. To je sve. Poslije toga se nikad nismo vidjeli. Za razluku od vas koj ste njegov džoker – uzvratio je Vukanović.

Potom je uslijedila epizoda o patriotizmu i učešću u ratu, diplomama, stanovima po Srbiji, Crnoj Gori.

Čola i Mladić
Kako planirate da pobijedite na izborima, budući da je opozicija očigledno u rasulu – bilo je ponovljeno pitanje. Nešić je rekao da nije došao da priča o stanju opoziciji, nego da govori o istini i lažima.

– Pozivam ljude u SDS da se odupru Vukanoviću, ovom Dodikovom čovjeku. Vukanović je zarobio SDS i PDP. Ko vam se izabrao, gospodine Vukanoviću? Da li ste imali skupštinu stranke? – rekao je Nešić.

Vukanović je uzvratio da je najbolja anketa bio posljednji skup opozicije u Banjaluci.

– Svi su kivni zato što sam našao grupu odanih spartanaca koji me nikada neće izdati. Brzo će izbori, vidjećemo ko će koliko imati. Samo pričate o „srpskom Komšiću“, a mene u Sarajevu dočekaju kao Čolu osamdesetih. Tako i u Mostaru. Ja sam vrhunski Srbin i patriota zato što hoću da doprinesem stabilnosti, da ovaj narod bolje živi, da nikad ne ratuje – kaže Vukanović.

Na pitanje Nešića šta je za njega Ratko Mladić, Vukanović je odgovorio tek iz trećeg puta.

– Ja sam neko ko poštuje sve ljude u ovoj zemlji. Mladić je imao besprijekornu vojničku karijeru, u Krajini je uradio veliku stvar. Ali, nije kontrolisao sve jedinice. U VRS je 99 odsto vojnika bilo časno. Međutim, jedan odsto ljudi u svakom društvu, kukavica, je pobilo nejač Hrvate i Bošnjake. I mi moramo svaki zločin da navedemo imenom i prezmenom. To što jenas neko pobio, ne daje nikom za pravo da ubija druge. Ratko Mladić nije učestvovao ni u kakvom zločinu, ali je morao kao komandant da istraži šta je radio Baeara u Srebenici – rekao je Vukanović.