1000 platana za ljepse trebinje.jpg

U Trebinju će u okviru projekta "Hiljadu platana za ljepše Trebinje" biti zasađene sadnice ovog drveća, a planskom sadnjom biće obuhvaćeno područje od naselja Aranđelovo do manastira Tvrdoš, ali i ostale gradske zone.

Direktor Komunalnog preduzeća Milan Mandrapa rekao je novinarima nakon prezentacije ovog projekta da će, osim platana, u narednom periodu biti posađena stabla košćele, jasena, zelenike i brijesta.

"Sadnju vršimo po principu jedno stablo, a ako se stvore uslovi pravimo cijelu aleju ili drvored", naveo je Mandrapa.

On je dodao da će se u narednom periodu graditi još tri manja parka na području grada, na lokaciji u centru grada, te u naseljima Gorica i Hrupjela.

"Očekujte tri dodatne zelene oaze koje će nam rasteretiti gradski park, radićemo na tome da sugrađanima i turistima napravimo dodatni sadržaj gdje mogu da provedu slobodno vrijeme", istakao je Mandrapa.

Načelnik gradskog Odjeljenja za komunalno-inspekcijske poslove Spasoje Radović rekao je novinarima da je ovo pokazatelj da grad Trebinje radi na poboljšanju zelenih površina u gradu, te istakao da će to u narednom periodu biti i ubrzano.

"U posljednje vrijeme smo počeli da rješavamo probleme sa trotoarima na području grada, pa smo na lokacijama gdje smo imali žalbe građana uspjeli da uredimo tako da se može vršiti normalna komunikacija građana", rekao je Radović.

On je dodao da je završeno i čišćenje površine u centru grada - prostor Blaca koji će biti doveden u funkcionalno stanje i gdje će, takođe, biti park.

Gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je novinarima da je grad opredjeljenja da je, osim zelenih površina, potrebno urediti igrališta za djecu.

On je zahvalio svim privrednicima koji su podržali projekat "Hiljadu platana za ljepše Trebinje", te pozvao i sve građane da daju podršku i uključe se u projekat.

Ćurić je naveo da su neophodni i sistemi za navodnjavanje, te dodao da će do početka turističke sezone mnoge zelene površine u Trebinju koje do sada nisu imale tehničku vodu imati sistem navodnjavanja.

"Nema lokalne zajednice u regionu koja u centru grada ima 28.000 metara kvadratnih zelene površine, a na nama je da to održavamo", rekao je Ćurić.