Aerodrom trebinje.jpg

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je da je sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara skinut Nacrt memoranduma o razumijevanju i saradnji sa Vladom Srbije na realizaciji infrastrukturnog projekta "Izgradnja aerodroma Trebinje", kao i još dvije tačke koje je uputilo ovo ministarstvo.

Mitrović je nakon jučerašnje sjednice Savjeta ministara novinarima rekao da je danas postalo očigledno da rad ovog tijela blokira Ministarstvo finansija i trezora, a ne SNSD, kako se to u javnosti predstavlja.

– Sve tri tačke koje su skinute sa dnevnog reda sjednice su bile sporazumi koji su preduslov za realizaciju određenih projekata, a za koja su obezbijeđena sredstva. Ono što je interesantno ti projekti se odnose direktno ili indirektno na sporazume između BiH i susjednih zemalja, ali direktno na Republiku Srpsku – naglasio je Mitrović.

Osim tačke koja se odnosi na izgradnju aerodroma u Trebinju, Mitrović je rekao da je skinut Nacrt sporazuma o vođenju pregovora o rekonstrukciji mosta Novi Grad – Dvor, između BiH i Hrcvatske, odnosno Republike Srpske i Hrvatske.

– Hrvatskoj u ovom slučaju nije u interesu da se ovaj most rekonstruiše i to je način kako da se to opstruše. Treća tačka je skinuta zbog toga što nismo imali mišljenje Ministarstva finansija i trezora. Riječ je o nacrtu za vođenje pregovora o infrastrukturnim objektima između BiH, odnosno Srpske i Crne Gore – ukazao je Mitrović.

Osim ove tri tačke, dodaje Mitrović, Ministarstvo komunikacija i transporta ima još tri ili četiri tačke koje čekaju na mišljenje Ministarsta finansija i trezora.

– Ove tačke su upućene prije tri, četiri i pet mjeseci, a prema Pravilniku o radu Savjeta ministara rok za odgovor na mišljenje je deset dana. Danas sam postavio pitanje ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi šta mi iz Ministrastva komunikacija treba da uradimo da bismo dobili ono što nam sleduje, ne nama nego narodu. Dobio sam ćutanje – istakao je Mitrović.

Mitrović je naveo da su svi projekti vezani i za Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

On je podsjetio da na mišljenje Ministarstva finansija i trezora čeka i sporazum o izgradnji mosta na Tari, koji je potpisan 4. jula prošle godine, za koji su takođe obezbijeđena sredstva, te da do današnjeg dana nije stigao odgovor.

– Ima još određenih projeketa koji čekaju dobru volju ovog ministarstva. Mislim da Ministarstvo finansija i trezora treba da bude u službi svih naroda u BiH, a ne samo hrvatskog – rekao je Mitrović.

Na pitanje šta Bevandi smeta kada je riječ o aerodromu u Trebinju, Mitrović je naveo da su se Ministarstvu finansija i trezora tri ili četiri puta obratili za dobijanje mišljenja, ali da su svaki odbijeni.

– Dobijena su mišljenja i od entitetskih ministarstava, odnosno Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske i Ministarstva transporta i komunikacija FBiH, Uprave za indirektno oporezivanje, Granične policije, Ministarstva inostranih poslova, ali od Ministarstva finansija nismo! – kaže on, prenosi RTRS.