sitnica-granicni-prelaz.jpg

Preko graničnih prelaza u Herceg Novom od početka ratnih dešavanja u Ukrajini, odnosno od 24. februara, registrovano je povećanje dolaska državljana ove zemlje u Crnu Goru. Njih je do sada bilo 1.302.

Kako je kazao pomoćnik komandira granične policije Igor Bojović, oni su tranzitirali preko Poljske, Mađarske, BiH i Hrvatske do granice sa Crnom Gorom, gdje žele da ostanu do daljnjeg.

– Svi državljani Ukrajine koji trenutno borave u Crnoj Gori biće obuhvaćeni Odlukom o odobravanju privremene zaštite, koju je Vlada donijela 12. marta, na osnovu prijedloga Ministarstva unutrašnjih poslova, a shodno preporukama Evropske komisije. Primjenom ovog koncepta odobrava se privremena zaštita i nakon zakonskog prava na boravak do 90 dana i to na period od jedne godine za državljane Ukrajine, koji se ne mogu vratiti u tu zemlju, koju su bili prisiljeni da napuste zbog oružanih sukoba – navodi on.

Na graničnim prelazima u Herceg Novom, kako informiše Bojović, nema povećanog prometa, iako su od 12. marta epidemiološke mjere ulažene i za ulazak više nije neophodno posjedovati kovid potvrdu i test.

– Ovim potezom stvoreni su preduslovi za masoviniji dolazak gostiju, kako se bude primicala turistička sezona. Na graničnim prelazima već obavljamo pripreme kroz planiranje potrebne ispomoći službenika Granične policije iz drugih stanica, kao i svih aktivnosti neophodnih za suzbijanje prekograničnog kriminala u uslovima otežanog rada u ljetnjem periodu – kazao je on.

Veći promet, kako objašnjava, zabilježen je u odnosu na februar prošle godine i to broj putnika za 45% i oko 48% broja vozila. Bojović ističe da je taj procenat očekivan, zbog strožih epidemioloških mjera koje su bile na snazi prošle godine.