Pozar trebinje1.jpg

U četiri opštine istočne Hercegovine, čijim šumskim resursima gazduje Centar za gazdovanje kršom Trebinje, u prošloj godini je od požara stradalo više od 12.000 hektara površine, što je za hercegovačke goleti ogromna šteta, pa policija i vatrogasci i ove godine pozivaju na oprez.

Najviše su, prema podacima Centra za gazdovanje kršom, stradala područja oko Trebinja, na koja se odnosi 55% ukupne opožarene površine, a približno isti procenat, po 20% izgorjelih područja, pripada opštinama Bileća i Ljubinje, dok je preostalih nekoliko hektara opožareno na teritoriji Berkovića.

Evidencije ovog centra govore o tome da je gorjelo uglavnom nisko rastinje, ali je na nekoliko stotina hektara bilo i požara u visokim šumama, a na području Bileće gorjelo je i u borovoj kulturi, iako su, zahvaljujući brzim intervencijama vatrogasaca, stradala svega tri hektara.

Zbog ovih i iskustava iz ranijih godina, ali i uzimajući u obzir da je pred nama nova poljoprivredna sezona u kojoj su intenzivirani radovi na čišćenju poljoprivrednih parcela, vatrogasci i policija apeluju na građane da prilikom paljenja vatre na otvorenom uzmu u obzir i vremenske, ali i druge okolnosti koje mogu uticati na nekontrolisano širenje vatre, koju ni u kom trenutku ne smiju ostavljati bez nadzora.

U policijskom saopštenju podsjećaju na Zakon o zaštiti od požara donesen prije tri godine, prema kome se kao jedna od mjera predviđa i zabrana paljenja korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasnospasilačke jedinice.

"Isti zakon propisuje i novčane kazne od 100 do 1.000 maraka za ona fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad bez obavještavanja vatrogasnospasilačke jedinice, kao i ukoliko ne preduzmu sve potrebne mjere i radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre", navodi se u saopštenju PU Trebinje.