set 2022.jpg

Republika Srpska je energetski nezavisna zahvaljujući sopstvenim kapacitetima, a podizanje stepena energetskog suvereniteta jedan je od ključnih ciljeva i izazova ove i budućih vlada u Srpskoj, izjavio je danas premijer Radovan Višković na otvaranju Samita energetike "Set 2022" u Trebinju.

Višković je rekao da Vlada Srpske planira podizanje energetskog suvereniteta kroz gradnju novih energetskih objekata iz obnovljivih izvora energije, istovremeno sa modernizacijom postojećih termoelektrana.

On je istakao da je pokrenut investicioni ciklus u oblasti energetike vrijedan dvije milijarde KM od kojih je 1,6 milijardi KM skoncentrisano u Hercegovini.

Premijer je podsjetio da je prošle godine počela izgradnja hidroelektrana "Buk Bijela" i "Bistrica", a da za oko mjesec dana očekuje početak pripremnih radova i na HE "Dabar".

Višković je rekao da se radi na projektima vjetroelektrana "Hrgud" i "Grebak", kao i na solarnom parku "Trebinje jedan", snage 170 megavata sa strateškim partnerom iz Mađarske.

On je naveo da se uporedo radi na dvije solarne elektrane snage oko 60 megavata u Bileći i Nevesinju i dodao da postoji interesovanje investitora za solarnu i vjetroenergiju te da će Vlada to snažno podsticati.

"Vlada Republike Srpske će nastaviti da podržava rast i razvoj svih naših kompanija i da podstičemo razvoj Srpske", naglasio je Višković.

On je ocijenio da je Srpska u relativno povoljnoj poziciji kada je riječ o energetici, a da je globalna energetska kriza prouzrokovala enorman rast cijena energenata, što treba da bude opomena da se grade sopstveni energetski objekti, da Srpska iskoristi sopstvene resurse i jača energetsku nezavisnost.

Višković je ponovio da Republika Srpska danas i pored "divljanja" cijena energenata ima najpovoljnije cijene struje u okruženju i da je strateški cilj da građani i privreda i dalje imaju povoljne cijene energije, a da se istovremeno podstiče izvoz energenata.

Premijer je ocijenio da je Samit energetike u Trebinju postao jedan od najprepoznatljivijih skupova te vrste na području Balkana, a da je Trebinje energetski centar i mjesto gdje se prenose i razmjenjuju znanja i iskustva u oblasti energetike, koje će ostati budućim generacijama.