197764.jpg

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić izjavio je danas da očekuje da će projekat Hidroelektrane /HE/ "Dabar", ukupne vrijednosti 643 miliona KM, biti završen za pet godina i da je ponosan što se radi na razvoju Srpske kroz ovakve investicije.

Đokić je rekao da je Srpska "u velikom naponu izgradnje novih energetskih objekata" i da je HE "Dabar" samo jedan u nizu tih projekata u Republici Srpskoj i Hercegovini.

On je, nakon potpisivanja sporazuma o nabavci opreme za HE "Dabar" vrijednog 30 miliona evra, rekao novinarima u Trebinju da se danas ostvaruje ono što je rađeno na projektu HE "Dabar prethodnih godina i da se ovim ulazi u fazu nabavke opreme za tu hidroelektranu.

"Riječ je o savremenoj opremi koja će biti ugrađena u HE `Dabar`", dodao je Đokić i podsjetio da je do sada u taj projekat uloženo oko 147 miliona KM.

Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost projekta je 643 miliona KM, a očekuje se da će biti završen za najkasnije pet godina.

On je ponovio da je ovo samo jedan u nizu tih projekata u Srpskoj i Hercegovini koji se grade, podsjetivši da je nedavno počela izgradnja hidroelektrana na Bistrici.

Sporazum o nabavci opreme za HE "Dabar" potpisali su danas izvršni potpredsjednik uprave Elnos grupe iz Banjaluke Borko Torbica i glavni operativni direktor austrijske kompanije "Fojt hidro" Rajnold Šnajder.

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, rekao je da očekuje da će oprema za HE "Dabar" uskoro biti naručena i da će glavni radovi na projektu po potpisanom ugovoru sa kineskim partnerom "Gezubom" početi u najskorije vrijeme.

On je pojasnio da je Elnos grupa iz Banjaluke podizvođač radova na projektu HE "Dabar", a da austrijska kompanija "Fojt hidro" na prostoru bivše Jugoslavije već ima ugrađenu opremu na mnogim energetskim objektima.

Petrović je podsjetio da je ukupna snaga HE "Dabar" 160 megavata i da će imati tri agregata.

Torbica je izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumom i zbog saradnje sa kompanijom "Fojt hidro", za koju je rekao da je najveća svjetska kompanija za proizvodnju hidroenergetske opreme i da je sinonim kvaliteta i pouzdanosti sa kojom sarađuju već 25 godina.

"Republika Srpska je ovim stavljena na novu poziciju na energetskoj mapi svijeta", rekao je Torbica, istakavši da će u HE Dabar biti ugrađena najpouzdanija i najsofisticiranija oprema.

On je ukazao da je HE "Dabar" prvi veliki energetski objekat na području bivše Jugoslavije u posljednjih 30 godina, snage veće od 150 megavata.

Šnajder je rekao da potpisivanje ovog sporazuma predstavlja za njih veliku prekretnicu, istakavši da "Fojt hidro" ima više od 150 godina iskustva i da je jedan od lidera u svijetu u oblasti tehnologija za hidroelektrane.

On je dodao da je ta kompanija čak 1904. godine prvi put instalirala svoju opremu u energetskim projektima na ovom tržištu.

Potpisivanju sporazuma u Trebinju prisustvovao je i premijer Republike Srpske Radovan Višković, te predstavnici kineske kompanije "Gezuba", koja je partner "Elektroprivrede Srpske" na izgradnji HE "Dabar".