curic viskovic sastanak.jpg

Gradonačelnik Mirko Ćurić i premijer Srpske Radovan Višković saglasali su se na današnjem sastanku u Trebinju da će Vlada Srpske obezbijediti sredstva za izgradnju istočne-velike obilaznice oko grada i uređenje prostorija budućeg odjeljenja Poljoprivrednog fakulteta u našem gradu.

Ćurić je rekao da su za ostatak velike obilaznice oko grada neophodna sredstva u visini od oko 16.000.000 KM, jer su Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ već obezbijedile oko 10.500.000 KM za izgradnju mosta koji je dio ovog kapitalnog projekta.

"Sa premijerom Viškovićem dogovorili smo i da Vlada Srpske sa oko 150.000 KM učestvuje u saniranju prostorija budućeg odjeljenja Poljoprivrednog fakulteta, te da se u što skorijem periodu krene sa rješavanjem puta preko Žegulje i od Foče do Tjentišta", dodao je Ćurić.

On je istakao i da je od premijera dobio obećanje da će Vlada i resorno ministarstvo krenuti u rješavanje problema boravišne takse, a po ideji i prijedlogu iz Trebinja, kako bi se ova oblast u potPUnusti uredila i eliminisala siva zona.

"Idemo ka rješenju da se svaki gost prijavljuje u realnom vremenu, narednog dana za protekli dan, a ne kao do sada da se cijeli mjesec prijavljuje tek do desetog dana u narednom mjesecu. To je neodrživo i to ćemo riješiti na način kako su to uradile i pojedine zemlje u regionu i Evropi", istakao je Ćurić. 

Premijer Višković je rekao da će Vlada Srpske, osim ovih projekata, u Trebinju podržati i izgradnju nove bolnice, te da će se prioritetno ići u izgradnju novog puta preko Žegulje i dionice puta od Tjentiša do Foče.

"Što se tiče Žegulje tu već imamo izvođača radova i ostaje nam da na oko pola kilometra riješimo imovinsko-pravne odnose. To upravo završavamo i u narednih mjesec dana možemo da očekujemo da krenu radovi", naveo Višković.

Govoreći o putu Tjentište-Foča, Višković je kazao da je za dionicu od Broda na Drini do budućeg mosta preko rijeke Sutjeske te izgradnju tog mosta potrebno oko 50.000.000 KM.

Višković je rekao da će taj projekat biti finansiran iz budžeta Republike Srpske u naredne tri godine.

On je dodao i da je razgovarao sa načelnikom Opštine Bileća Veselinom Vujovićem kako bi ova lokalna zajednica, uz podršku Ministarstva finansija, iznašla rješenje kojim bi se riješili finansijski problemi sa kojim se ova opština susreće već godinama unazad.