Spc patrijarsija beograd.jpg

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da odlučno odbija stav Evropskog parlamenta čijom Rezolucijom je stavljena u ulogu uzročnika "napetosti među etničkim grupama na Zapadnom Balkanu kako bi raspirila sukobe i podijelila zajednice", što je, kako ističu, potpuno suprotno činjenicama i zalaganju Crkve u svakodnevnom životu.

Iz SPC poručuju da nisu iznenađeni, ali su, svakako, kažu, duboko razočarani neopravdanim pominjanjem u pomenutom dokumentu o spoljnom uplitanju u sve demokratske procese u Evropskoj uniji, uključujući dezinformisanje, zasnovano isključivo na dubokim istorijskim predrasudama i tendenciozno kreiranim stereotipima.

"Crkva se bez prestanka moli za mir, gradi mir i podstiče svoj verni narod da zaceljuje rane prošlosti, unapređuje poverenje i gradi mostove saradnje sa susedima, bez obzira na to kako se mole i kom narodu pripadaju".

Ističu da je kvalifikovanje SPC u Rezoluciji EP suprotno ovim neoborivim i opšte poznatim činjenicama, daje netačnu sliku i rezultate koji nisu u skladu sa ciljevima zbog kojih je osnovana i postoji Evropska unija, sudeći bar po njenim proklamovanim načelima i zvaničnim dokumentima, a to su mir, pravda i sloboda za sve.

"Dužni smo da pojasnimo i zaista začuđujuće stavljanje u negativan kontekst pitanja zaštite tradicionalnih porodičnih vrednosti, za koje se Srpska Crkva zalaže na isti način kako to zaista čini i Ruska pravoslavna crkva, kao i sve ostale pomesne Pravoslavne crkve bez izuzetka, ali, ni najmanje različito, i Katolička crkva, kao i neke Crkve Reformacije", navodi se u saopštennju SPC.

U prilog tome kao primjer navode zajedničku izjavu pape Franje i patrijarha Kirila datu na Kubi, kao i niz izjava koje je papa Franja, kao i njegovi prethodnici, dao zajedno sa patrijarhom Vartolomejem, kojima i katolici i pravoslavni zajedno reafirmišu porodicu kao prirodno središte života čovjeka i društva.

Ističu da se slična načela o braku nalaze i u islamu, kao, naravno, i u judaizmu.

"Za Srpsku pravoslavnu crkvu ovo su elementarne i ujedno univerzalne antropološke vrednosti na kojima opstaje ili pada ne neka nacija, država ili unija nego ljudska civilizacija, tako da se ne mogu menjati u zavisnosti od mišljenja bilo kog političkog foruma ili društvene grupe", navode iz SPC.

Ukazuju da Crkva, kako u svom biću tako i u svojoj društvenoj djelatnosti, nije po sebi ni konzervativna ni liberalna.

Ona, kažu, ne čuva ni stari sistem vrednosti zato što je star niti ubrzano hrli da prihvati novi pristup čovjeku i okruženju u kojem on živi, i to zato što je nov.

"Nasuprot tome, svojim jevanđelskim i hristocentričnim sistemom vrednosti Crkva je, nezavisno od vremena i prostora, uvek savremena. To znači, da ona u svakom vremenu pripada večnosti i svom vremenu, uvek svedočeći nepovredivost dostojanstva čoveka kao ikone Božije, i trudi se da učestvuje u svemu onome što je dobro, istinsko, čestito i neprolazno...", poručuju.

Za SPC je, kažu, pođednako teško razumjeti zašto se u pomenutoj Rezoluciji kao sporan pominje odnos između države i Crkve. "Svako ko se imalo interesuje za ovo pitanje zna da se Srpska pravoslavna crkva zalaže, što je u dobroj meri uređeno konkretnim zakonima u državama gde vrši svoju misiju, za načelo kooperativne odvojenosti Crkve i države", poručuju i ističu:

"Ovakvo delovanje SPC zasnovano je na demokratskim principima i procedurama i to radi dobra svih - države, Crkve i svih građana - bez obzira na to da li su vernici ili nisu".

SPC pita da li treba podsećati da je upravo takvo uređenje zastupljeno i u državama Evropske unije u čijem parlamentu je donesena Rezolucija.

Najzad, ističu da niti postoji niti može da postoji uplitanje, bilo sa Istoka bilo sa Zapada, u fundamentalna pitanja mira i saživota, koja se nalaze u središtu interesovanja, rada i angažovanja SPC .

Poručuju da će Crkva nastaviti da se jedinom Mirotvorcu, Hristu Raspetom i Vaskrslom, moli za mir među ljudima koji žive na ovom prostoru i cijelom svijetu.