seranic curic pesko nova bolnica.jpg

Izgradnja nove bolnice u Trebinju počeće u ovoj godini i kada se izgradi biće najsavremenija zdravstvena ustanova u ovom dijelu Balkana, sa savremenom medicinskom opremom i novim kadrovima, poručeno je nakon sastanka koordinacionog tima za izgradnju nove Bolnice u našem gradu.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će se nova zgrada Bolnice izgraditi neposredno uz južnu obilaznicu, na dijelu parcela prema naselju Pridvorci, te da će zadovoljiti sve potrrebe koje treba da ima jedna ovakva ustanova.

"Prostiraće se na površini od oko 7.000 metara kvadratnih, dok će sam objekat buduće bolnice imati oko 18.000 metara kvadratnih", naveo je Ćurić.

On se zahvalio renomiranom preofesoru doktoru Predragu Pešku što je prihvatio da bude dio koordinacionog tima koji će biti zadužen za kadrovska pitanja buduće Bolnice.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić istakao je da je u toku izrada idejnog projekta buduće bolnice, nakon čega će biti poznate sve pojedinosti poput tačnih gabarita objekta i prostornog rasporeda.

"Ministarstvo će u narednom periodu potpisati sporatum o saradnji sa Gradom Trebinjem oko izgradnje nove bolnice kako bi svaka strana znala svoje obaveze jer je riječ o velikom kapitalnom objektu", naveo je Šeranić.

Šeranić je naveo da će nova trebinjska bolnica ima urgentni blok, poliklinički i dio za hirurgiju.

Profesor doktor Predrag Peško rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što će biti dio tima Vlade Republike Srpske koji će biti zadužen za izgradnju nove bolnice u Trebinju.

On je istakao da je plan po kome je zamišljena nova bolnica na najvećem svjetskom nivou sa najboljom mogućom tehnologijom.

"Lično ću se potruditi da tehnološki dio prate adekvatni kadrovi. Bolnica će imati nivo struke tako da pruža usluge i pacijentima iz cijelog regiona. Republika je obezbijedila sredstva i nadam se da ćemo uspjeti sve što je zamišljeno. Ovo je velika stvar za Hercegovinu", naveo je Peško.

Peško je rekao da je postojeća bolnica opšteg tipa, ali da će nova bolnica biti na dosta većem niovu.

"Već se raspisala specijalizacija za vaskularnu hirurgiju, zatim uskoro ide i za neurohirurga. Ne mora svaki pacijent sa moždanim udarom da se prebacuje za Podgoricu ili Banjaluku. Nova bolnica će imati savremenu angiosalu i interventne kardiologe jer se u Trebinju godišnje zabilježi i do 140 infarkta miokarda, zatim skener, magnet, mamografiju. Spremićemo ljude za sve to", poručio je Peško.