alen seranic.jpg

Vlada Republike Srpske je danas na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije donijela novu uredbu, kojom na snazi ostaje nošenje maski samo u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite.

Shodno tome, nema više nošenja obaveze maske u zatvorenom javnom prostoru u Republici Srpskoj, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Dodao je da se režim rada ugostiteljskih objekata vraća na redovan režim, u skladu sa Zakonom o ugostiteljstvu.

– Maske nisu obavezne ni u školskim i visokoškolskim objektima – rekao je Šeranić.

Dodao je da zdravstvene ustanove funkcionišu u skladu sa epidemiološkom situacijom.

– Pratićemo epidemiološku situaciju i shodno tome donositi mjere koje se odnose na građane i zajednicu – rekao je Šeranić.

Naglasio je da virus neće nestati.

– Dobro je što trenutno ne izaziva teške kliničke slike. Preporuka za vakcinaciju i dalje ostaje – rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju.

– Riječ je o načinu donošenja posebnog programa za obezbjeđenje lijekova, između ostalog i za rijetke bolesti – kaže Šeranić.

Rekao je da se u Srpskoj uvodi HPV vakcina kao preporučena vakcina u RS i reguliše zakonski aktivnosti u pravci dalje preporučene vakcinacije protiv kovida 19.

– Ovo je prvi korak u uvođenju HPV vakcinacije, ona neće odmah početi. Ovo je vaoma važan korak u prevenciji karcinoma grlića materice – rekao je Šeranić.