Film vlado1.jpg

U Kulturnom centru premijerno je prikazan film trebinjskih gimnazijalaca "Vlado" koji je posvećen Vladu Krulju iz sela Pocrnja kao i ostalim stradalnicima na Kapavici 8. juna 1941. Ovaj projekat je obuhvatio istoriju, muzičku kulturu, poezuju, a kombinacija je igranog filma i svjedočenja.

Republički pedagoški zavod je odlučio da se po školama obilježe "Dani sjećanja na stradale" i u Gimnaziji su odlučili da to bude kratak film.

Prema riječima profesora Veselinke Kulaš koja potpisuje tekst za film, on se zasniva na ličnoj građi, pismima, porodičnim fotografijama i fotografijama stratišta.

"Mi smo i ovaj put počeli od Vladove priče prije Drugog svjetskog rata - od jednostavnog života kakav je bio. Obuhvaćeno je stradanje i sjećanje koje je živo i ne pripada samo njegovim potomcima nego i ostalim članovima ove zajednice. Naš fokus je na životu i njegovoj neprocjenjivoj vrijednosti svakog čovjeka. Jedan od pratećih ciljeva je razvijanje empatije i osjetljivosti mladih ljudi za takve teme stradanja i diskriminacije mržnje i svih pošasti ovog doba", istakla je Kulaš.

Ona ima samo riječi hvale za saradnike, da je ponosna na njih i da je svako od njih pomogao svojim radom i talentom.

Film je jednim dijelom sniman u Muzeju Hercegovine, Sabornom hramu, poljima oko Trebinja.

"Proces stvaranja je trajao oko tri mjeseca jer imamo svjedočenje i najstarijega sina stradalnika i još neka svjedočenja jer nije bilo jednostavno govoriti tim ljudima o tom periodu. Film izaziva empatiju", rekla je Vladova unuka Veselinka Kulaš.

Film vlado2.jpg

Jedan od naratora u filmu je i Romana Roganović koja kaže da kad se govori o kulturi sjećanja da je uvijek jedan izazov.

"Potrebno je pristupiti temi na pravi način jer uvijek je potrebno istaći da treba kultura sjećanja i razviti tu empatiju kod učenika. Kulturu sjećanja treba njegovati i mislim da je važno govoriti o ovakvim temama", rekla je Roganovićeva.

Glumac i narator koji je imao ulogu Vlada Krulja Vladimir Elez kaže da je ova priča značajna za njega i njegovu generaciju.

"Vlado je bio jednostavna i prosta osoba koja je na tragičan način stradala. Nije bilo zahtjevno igrati i drago mi je što sam dio ovog projekta", istakao je Elez.

U realizaciji su učestvovali učenici Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja: Romana Roganović, Vojislav Elez, Marko Mirdinja, Zoja Perović, Jelena Đerković i Milica Ilić; kao i Katarina Janković iz Muzičke škole Trebinje.