crkva orasje1.JPG

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije osveštao je temelje buduće crkve Svete Tekle u selu Orašje na Zupcima, koji se nalaze u neposrednoj blizini ostataka crkve iz četvrtog vijeka koja je porušena tokom Osmanskog carstva u 19. vijeku.

Vladika Dimitrije je rekao da izgradnja ovog hrama treba da utvrdi odnose među ljudima koji jedni prema drugima treba da se odnose s poštovanjem.

"Onda će ovaj hram imati puni smisao. Crkva je nebozemna zajednica, nadajući se da ćemo u njoj živjeti vječno", rekao je vladika.

Protojerej-stavrofor Boris Banduka istakao je da su nakon 2000. godine na ovom lokalitetu izvršena arheološka iskopavanja koja je prevodio profesor Aleksandar Ratković iz Beograda.

"Ustanovljeno je da su u neposrednoj blizini budućeg hrama ostaci stare crkve, a da se oko nje nalaze i grobovi. Nadam se da će se istraživanja nastaviti, nakon čega bi se njeni temelji konzerviraliti i tako svjedočili o proteklom vremenu", rekao je Banduka.

Mještanin sela Orašje Krsto Ratković kaže da u ovom selu noći oko 25 ljudi, a vikendom i 50. Ljudi se bave poljoprivredom i stočarstvom, a neki su zaposleni i u preduzećima u Trebinju.

"Stara crkva i buduća nova nalaze se na zemlji Blagoja Ratkovića. Prva faza je bila da izgradimo temelje, u drugoj fazi do Đurđevdana želimo da sazidamo i pokrijemo crkvu i na nju stavimo zvono. U trećoj fazi, do 7. oktobra kada je praznik posvećen Svetoj Tekli, plan nam je da završimo i osveštamo crkvu", rekao je Ratković.

crkva orasje2.JPG