IMG_20220304_55249.jpg

U Muzeju Hercegovine priređena je premijera filma "Stubovi" u znak sjećanja na blaženopočivšeg episkopa Atanasija. Film predstavlja zajedničko djelo osam učenika svih srednjih škola iz Trebinja pod mentorstvom troje njihovih profesora vjeronauke, a govori o tri istaknute ličnosti ZHiP eparhije - episkopu Atanasiju, ocu Simeonu i majci Teodori.

Vjeroučitelj Neda Gudelj kaže da film nije samo podsjećanje na tri istaknute ličnosti ZHiP eparhije već da se njihovo postojanje urezalo u život generacija nakon njih.

"Vidićete da film sadrži ekskluzivne slike i snimke što znači da je ovaj film jedan autentičan dokument. Nije slučajno što se film danas prikazuje jer je danas godišnjica upokojenja vladike Atanasija. Želim da kažem da motivacije nije nedostajalo jer sve tri vjeroučiteljice koje smo lično poznavale sve troje tako da ništa nije bilo teško i bilo je zadovoljstvo raditi zajedno. Želim da istaknem trud naših srednjoškolaca bez kojih ne bi bilo filma. Učenici su se ponašali sa velikim poštovanjem", rekla je Gudelj.

Učenik Srednje muzičke škole Andrej Vukoje naglasio je da je bilo zadovoljstvo raditi na filmu, jer sve ove ličnosti i čitavu priču smatra svojom zadužbinom.

"Kada su nas pozvali bilo mi je jako drago i uživao sam u svakom trenutku. Snimali smo na području manastira Tvrdoš, Dobrićevo, Oraha pored Bilećkog jezera, Sedlara u Popovom polju, Gimnaziji Jovan Dučić", objasnio je Vukoje.

Gimnazijalka Romana Roganović je rekla da su ovo tri stuba hrišćanstva na ovom području.

"To je razlog zašto smo učestvovali u ovom projektu. Ja sam narator u filmu, a govorenje poezije i stihova je nešto što volim da radim. Zato je meni uvijek taj dio drag i nije mi bilo teško. Riječi i sam tekst su jako snažni, imaju jaku poruku jer govore o velikim ličnostima naše eparhije", poručila je Roganović.

Projekciju filma organizovala je Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska u saradnji sa Muzejom Hercegovine.