Monodrama jefimija.jpg

U Kulturnom centru premijerno je izvedena monodrama "Jefimija" Gradskog pozorišta "Trebinje" u kojoj glumi Tijana Jovanović, a koja je rađena po tekstu Zvonimira Kostića. Monahinja Jefimija ili Jelena Mrnjavčević (1350 —1405) bila je kći kesara Vojihne koji je bio ugledni vlastelin u državi cara Dušana, a prije zamonašenja bila je žena despota Uglješe Mrnjavčevića.

Tijana Jovanović je istakla da je lik Jefimije komplikovan, a da je monodrama za nju bila tehnički i glumački teška, ali se uspjelo u onome što je zacrtano.

Teško joj je bilo dočarati ženu tog vremena sa toliko slojeva, toliko jakih emocija i životne iskre koju je nosila od samog početka do kraja svog života.

"Tek kad smo završili cijelu priču reditelj Željko Milošević me pitao da li sam svjesna da tokom predstave imam 27 promjena. Tokom rada nije želio da podijeli tu istinu sa mnom da se ne bih uspaničila. Nas dvoje imamo sjajnu komunikaciju kao glumac i reditelj i nisam osjetila toliki pritisak koliko sam poslije shvatila šta smo napravili. Tokom njenog života bilo je dosta teških segmenata kao što su kada ljudi izgube djecu, porodicu,muževe i to su sve teške životne situacije koje sam pokušala na neki način iznesem dostojanstveno kako priliči ženi tog vremena", rekla je Jovanovićeva.

Reditelj predstave Željko Milošević je pohvalio sve one koji su radili na predstavi i prema njegovim riječima monodrama je prodisala sa publikom - sa interesovanjem je pratila cijelu predstavu i na kraju aplauzom pozdravila protagonistkinju monodrame. 

"Sad ostaje da predstava živi, da se što više igra i traje. Najteže mi je bilo okupiti ekipu i pronaći sredstva jer sa dobrom ekipom i podrškom za projekat mislim da se uvijek u principu može raditi na kvalitetu i dobrom produktu. Želio sam da prikažem Jefimiju kao ženu u jednom istorijskom periodu, kao ženu danas, jer postoji amplituda onog i ovog vremena, pa i danas ima dosta Jefimija. Nekako nam se stalno ponavljaju iste stvari i mene je interesovala žena u tom vremenu ponavljanja stalnih srpskih grešaka, naših nesloga i razmirica neshvatanja gdje je snaga jednog naroda kome i ja pripadam", jasan je Milošević.