Gorivo.jpg

Podjela regresiranog dizel goriva za 2022. godinu krenula je danas širom Republike Srpske, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“Visina premije iznosi 0,50 KM po litru, a odobrava se 100 litara dizel goriva za hektar obradivog poljoprivrednog zemljišta. U prvom obračunu odobreno je 3.883.635 litara za 3873 korisnika koji su trenutno ispunili uslove, za šta je izdvojeno 1.941.815 KM”, kazali su u Ministarstvu.

Dodali su da su spiskovi korisnika koji su obuhvaćeni prvim obračunom poslani svim lokalnim upravama u Republici Srpskoj i dostupni na internet stranici Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske.

Podsjećaju da je rok za ažuriranje podataka u APIF-u na osnovu čega poljoprivrednici stiču pravo na regresirani dizel 15. maj, a Agencija za agrarna plaćanja će u skladu s tim vršiti dodatne dopune spiskova korisnika.

Regresirano dizel-gorivo korisnici mogu preuzeti do 31. oktobra 2022. godine kod ovlaštenih distributera koji su sklopili sporazum sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Poljoprivredni proizvođači koji nisu obuhvaćeni prvim obračunom biće blagovremeno obaviješteni o narednom obračunu.