IMG_20220303_1718.jpg

U trebinjskoj Narodnoj biblioteci održano je pjesničko veče Sonje Padrov Tešanović iz Herceg Novog koja je trebinjskim osnovcima predstavila zbirke pjesama "Mama 00-24", "Taj se začin ljubav zove" i "Kako da rastem.

U ovim knjigama ima oko 200 pjesama, a još ih toliko ima spremnih. Prema njenim riječima djeca su najveći i najzahtjevniji kritičari knjiga jer kod njih nema foliranja pa se svaka emocija prepoznaje.

"Djeca su publika koja te prihvate ili ne prihvate i ja sam mišljenja da dječijim piscima ne treba cenzura", rekla je Padrov Tešanović.

Ona je majka dvoje djece i kroz svoje pjesme govori o njihovom odrastanju, problemima i ne obraća se samo svojoj djeci već cijelom dječijem korpusu.

"Kad sam rodila svoje sinove počela sam da pišem jer se sve složilo i prva knjiga od '00-24' je bila stvarna majka. Trudila sam se da sve ispoštujem - prvo zdravlje, pa onda školu, da ih podržim u sportu jer sam vidjela da dolaze sve luđa vremena i da ta energija ide u normalnom pravcu", priča Padrov Tešanović.

IMG_20220303_2135.jpg

Ljubivoje Ršumović je za njenu poeziju rekao da je veoma interesantna jer je šaljiva i da piše u prvom licu jednine bez obzira da li se radi o dječacima ili djevojčicama.

"Za razliku od prve dvije knjige u trećoj 'Kako da rastem' savjetujem da se okrenemo porodici jer je ona trenutno najveća skrenuta ljudska vrijednost.To je nešto što nas čini kao jedinke, ali smo bez porodice niko i ništa. Nekome se odigraju stvari u životu da ima dvije ili tri osobe, ali treba da imate neki oslonac u životu, a to je porodica koja je temelj društva", jasna je Padrov Tešanović.

Prije promocije u Narodnoj biblioteci pjesnik Sonja Padrov Tešanović družila se sa učenicima Osnovne škole "Vuk Karadžić" koji su je iznenadili sa recitacijama njenih pjesama.