Het.jpg

Skupština akcionara "Hidroelektrana na Trebišnjici" donijela je danas odluku o dokapitalizaciji ovog preduzeća, odnosno drugoj emisiji akcija, a sav prihod će biti uložen u završetak izgradnje hidroelektrane "Dabar", izjavio je direktor HET-a Gordan Mišeljić.
Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske je dala saglasnost da se krene u drugu emisiju akcija HET-a.

"Biće emitovano 280 miliona akcija vrijednosti 46 feninga. Svaka marka koja bude prihodovana od ove dokapitalizacije HET-a biće uložena u završetak izgradnje hidroelektrane `Dabar`", rekao je Mišeljić novinarima nakon današnje sjednice Skupštine akcionara.

Predsjednik Nadzornog odbora HET-a Blagoje Šupić naglasio je da je riječ o potpuno legalnom načinu dokapitalizacije u skladu sa Zakonom o hartijama od vrijednosti Republike Srpske i pravilima Banjalučke berze, gdje je odlučeno da se koristi pravo preče kupovine na način da se svim akcionarima obezbijedi da mogu učestvovati u kupovini akcija do onog procenta koji sad imaju u vlasništvu u HET-u.

"Što se tiče ERS-a, on će iskoristiti pravo da kupi 65 odsto emitovanih akcija, što govori da će emisija biti uspješna. Nikakav cilj ove emisije nije da se ošteti bilo koji akcionar, svima su data ista prava, a osnovni razlog je prikupljanje sredstava za dokapitalizaciju hidroelektrane `Dabar`", rekao je Šupić.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović, koji je učestvovao na Skupštini akcionara, rekao je novinarima da je postignut cilj, odnosno da neće doći do promjene vlasničke strukture.

"ERS će biti većinski vlasnik akcija i nakon dokapitalizacije. Naš cilj je bio da se ne napravi šteta javnom preduzeću", naveo je Vukanović.

On je dodao da je rasprava tokom Skupštine akcionara vođena u pristojnom tonu, istakavši da je ključno da se završi kapitalna investicija u Hercegovini - hidroelektrana "Dabar".