2920175_collage_ls-s.jpg

Ruski predsjednik Vladimir Putin ovlastio je vojsku za specijalnu vojnu operaciju u Donbasu u Ukrajini. Rusija gađa ukrajinsku vojnu infrastrukturu, protivvazdušnu odbranu i vazdušne snage preciznim oružjem i ne napada ukrajinske gradove, objavila je ruska novinska agencija RIA citirajući rusko ministarstvo odbrane. Kijev je prethodno naveo da je Moskva pokrenula sveobuhvatni napad na Ukrajinu, s vojnim zapovjedničkim centrima u brojnim gradovima pogođenim projektilima.

Za sada glavni udar kako javljaju svjetski mediji ide iz pravca Donbasa i Luganska. Akcija je počela rano jutros u 3.50 po srednjoevropskom vremenu, kada je ruski predsjednik objavio napad na Ukrajinu.

Krstareće rakete koje su lansirali brodovi ruske mornarice iz Crnog mora pogodili su vazdušnu bazu Ivano-Frankivsk na jugozapadu Ukrajine. Tu je barzirana 114. BrTA (brigade taktičke avijacije) ukrajinskog vazduhoplovstva koja ima 20 borbenih aviona MiG-29.

Istočnoevropske članice NATO-a pozivaju se na član 4, što znači hitne konsultacije o vojnim planovima za alijansu.

Zapadni čelnici osudili su ruski napad na Ukrajinu pozivajući Moskvu da odmah prekine s vojnim aktivnostima, prenose svjetske agencije.

Proglašeno ratno stanje u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio je ratno stanje za cijelu zemlju nakon što je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu.

"Nemojte paničiti, spremni smo na sve, pobijedićemo", rekao je Zelenski koji je potom razgovarao telefonom s američkim predsjednikom Džoom Bajdenom.