Donjeck.jpg

Donjecka Narodna milicija pozvala je građane Ukrajine da zamole svoje rođake u vojsci da "polože svoje oružje".

Neka pozovu svoje rođake koji se nalaze trenutno u Donbasu naoružani, da polože oružje i da sačuvaju svoje živote. Što više budu pružali otpor, to će žrtava biti više, ističe se saopštenju vlasti DNR, prenosi Sputnjik.

U obraćanju ukrajinskim vlasti samoproglašene Donjecke narodne republike navele su da ukrajinski građani nemaju zbog čega da strahuju i da niko neće pucati na civile.

– Biće likvidirane isključivo vojne jedinice koje pružaju otpor. Ko se bude predao, biće mu pošteđen život – kaže se u saopštenju.

Lider DNR Denis Pušilin izjavio je danas da će vojna operacija uskoro biti završena i da će gradovi Donbasa “uskoro biti oslobođeni”.

On se obratio stanovnicima DNR u gradovima koji su još uvijek pod kontrolom ukrajinske vojske i poručio da njima ništa ne prijeti i da ostanu mirni.

Istovremeno, predstavnik Narodne milicija DNR Eduard Basurin saopštio je da ukrajinske snage trpe gubitke i zatražio da se otvore humanitarni koridori radi pružanja pomoći.

Takođe je rekao da ukrajinska vojska nije položila oružje, da pripadnika oružanih snaga ima dosta i da je situacija komplikovana, a da jedinice nacionalnog bataljona Azov trenutno blokiraju grad Mariupolj.

Narodna milicija samoproglašene Luganske narodne republike saopštila je da je oslobođeno selo Lopaskino koje je do sada bilo pod kontrolom ukrajinske vojske, prenosi Blic.


Istovremeno, lider LNR Leonid Pasečnik izjavio je da je na liniji fronta situacija napeta, ali da vojska LNR napreduje prema planu, navodi Sputnjik.