Bajden sad.jpg

Američki predsjednik Džozef Bajden napisao je na Tviteru da se sa liderima G7 saglasio o "novom razarajućem paketu sankcija i drugih ekonomskih mjera kako bi se Rusija pozvala na odgovornost".

"Preduzećemo i korake da branimo NATO saveznike, posebno na istoku", rekao je nakon toga u obraćanju iz Bikele kuće i dodao da će sutra Alijansa sazvati sastanak na kom će biti određeni naredni koraci kako bi se ojačao taj savez.

"Rasporedićemo trupe u Njemačkoj i Poljskoj u utorak, u odgovoru na agresivno djelovanje Rusije i Bjelorusije", rekao je Bajden i dodao: "NATO snage će brzo reagovati kako bi zaštitio naše saveznike na istočnim granicama Evrope".

„Putin je agresor, Putin je izabrao ovaj rat i sada će on i njegova zemlja snositi posljedice. Danas ovlašćujem dodatne sankcije, nova ograničenja o izvozu u Rusiju i ovo će koštati rusku ekonomiju. Mi želimo maksimizirati dugotrajni uticaj na Rusiju. SAD nisu u ovome same, mi imamo koaliciju saveznika koji predstavljaju gotovo polovinu svjetske ekonomije“, naveo je.

Rekao je da su zamrzli imovinu ruskih banaka u SAD. Dodajemo imena na spisak ruske elite koji su sada pod sankcijama, rekao je i dodao je da su to ljudi koji lično izvlače korist od politike Kremlja i da zato treba da snose posljedice.

„U utorak smo zaustavili pokušaj ruske vlade da prikupe sredstva od investitora u SAD i EU i to ćemo sada primijeniti na ruska državna preduzeća“, kazao je.

Rekao je da se sastao sa predstavnicma G7 i da će ograničiti sposobnost Rusije da posluje s njihovim valutama, sa dolarom, evrom, jenom…

„Ograničićemo njihovu sposobnost da budu konkuretni u 21. vijeku“, kaže. Rublja je, kako je podsjetio, pala na istorijski nizak nivo, a i ruska je berza pala.

"Naše trupe nisu niti će učestvovati u sukobu u Ukrajini, već da brane naše NATO saveznike na istoku", kazao je.

Dodao je da je NATO još više ujedinjen.

"Ja sam odobrio raspored trupa u Estoniji, Litvaniji, Letoniji, Rumuniji i Poljskoj, a naši saveznici su takođe pokrenuli akcije i ostatak NATO članica je doprinio svojim sredstvima i svojim trupama kako bismo osigurali svoju kolektivnu odbranu", rekao je.