Vladimir putin.jpg

Savjet Federacije odobrio je prijedlog predsjednika Rusije Vladimira Putina o upotrebi Oružanih snaga u inostranstvu.

Odgovarajucća rezolucija jednoglasno je usvojena na vanrednoj sjednici Gornjeg doma parlamenta. Za ovu odluku glasala su 153 senatora.

"Savjet Federacije odlučuje da predsjedniku Ruske Federacije da saglasnost za korišćenje Oružanih snaga Ruske Federacije van teritorije Ruske Federacije na osnovu opštepriznatih principa i normi međunarodnog prava. Ukupan broj formacije Oružanih snaga Ruske Federacije, njihove oblasti djelovanja, njihove zadatke, period boravka van teritorije Ruske Federacije utvrđuje predsjednik Ruske Federacije u skladu s Ustavom Ruske Federacije", piše u dekretu, prenosi TASS

Dekret stupa na snagu od momenta njegovog donošenja.

Savjet Federacije, dajući saglasnost predsjedniku na upotrebu oružanih snaga u inostranstvu, polazi od toga da će mirovne snage biti upućene u DNR i LNR, rekla je predsjednica Savjeta Federacije Valentina Matvijenko na sjednici vijeća.

"Dajući našu saglasnost za upotrebu oružanih snaga (u inostranstvu), polazimo od činjenice da će to biti mirovne snage koje imaju za cilj održavanje mira i stabilnosti na teritoriji DNR i LNR", rekla je Matvijenkova.

Ona je dodala da će upotreba ruskih oružanih snaga u inostranstvu posebno biti usmjerena na uspostavljanje mira u Donbasu i sprečavanje granatiranja civila.

Ruski predsjednik Vladimir Putin službeno je od gornjeg doma ruskog parlamenta zatražio dozvolu za slanje vojske izvan granica Rusije, objavio je AFP.