zastave evropska unija.jpg

Evropska unija (EU) rekla je da je spreman prvi paket sankcija protiv Rusije te da obuhvata one koji su odlučili priznati DNR i LNR u Ukrajini, banke koje su finansirale rusku vojsku, pristup Rusije kapitalu i finansijskim tržištima EU-a te trgovinu sa DNR i LNR.

Evropski savjet i Evropska komisija objavili su zajedničko saopštenje o prvom paketu sankcija Rusiji, čije se uvođenje očekuje danas poslijepodne.

Naglašeno da je odluka Rusije da prizna Donjeck i Luganjsk te da pošalje vojsku u regiju nezakonita i neprihvatljiva te da predstavlja kršenje međunarodnog prava.

U saopštenju je navedeno da će prvi paket sankcija biti službeno predstavljen nakon neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU-a, koji će se održati danas poslijepodne, potom će paket biti finalizovan bez odgađanja.

Prijedlozi u sadržaju paketa sankcija koje je pripremila EU usmjereni su na mogućnost ruske države i vlade da pristupe kapitalu i finansijskim tržištima i uslugama EU-a, zatim ograničenje finansiranja eskalacijskih i agresivnih politika.

Na meti su i banke uključene u finansiranje aktivnosti u istočnoj Ukrajini. DNR i LNR takođe bi mogle biti isključene iz sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Ukrajine, kako bi se osiguralo da odgovorni jasno osjete ekonomske posljedice svojih nezakonitih i agresivnih radnji.

Istaknuto je da je EU spremna poduzeti dodatne mjere u budućnosti s obzirom na razvoj događaja te da je EU stala uz Ukrajinu.