IMG_20220221_48263.jpg

Premijera monodrame „Jefimija“ Gradskog pozorišta Trebinje biće održana 3. marta u Kulturnom centru. Ova monodrama, u kojoj glumi Tijana Jovanović, glumica koja je diplomirala na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, rađena po tekstu Zvonimira Kostića, a u režiji Željka Miloševića.

Milošević je rekao da je dosta izučavao lik Jefimije, i htio je da je prikaže kao cjelovitu ličnost.

„Shvatio sam da je to bila jedna snažna žena. Mene kao reditelja nije interesovala ona samo kao monahinja nego kao tinejdžerka, djevojka, žena, majka, vladarka, monahinja, sve to zajedno je ona, Jelena odnosno Jefimija, u tom jednom surovom vremenu. Žena koja svjedoči najvećem usponu srpskog carstva u doba cara Dušana i njegovog raspada poslije“, rekao je Milošević.

On se zahvalio sestrinstvu manastira Svetog Petra i Pavla jer su izašli u susret sa izradom jednog od kostima za predstavu koji je bio neophodan kao i Narodnom pozorištu Republike Srpske koji je dao određene rekvizite za predstavu.

Načelnik  kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić je istakla da sa ovom monodramom počinje ovogodišnja sezona pozorišnih predstava u našem gradu.

"Jefimija nije žena koja nestaje, koja posrne pod teretom života i tragedija već žena koja živi, postoji kao i naše Jefimije iz posljednjeg rata. Nadam se da će i buduće generacije prepoznati sve naše Jefimije", rekla je Skočajićeva.

Glumica Tijana Jovanović kaže da je Jefimija jedan kompleksan lik koji zahtjeva dosta rada i unutrašnjeg rasta.

"Monodrama je po mom mišljenju najteži oblik izražavanja za glumca jer nema partnera i glumac se oslanja isključivo samo na sebe. Nadam se da ću ispuniti očekivanja, radim na tome i mislim da sam već dovoljno godina u poslu tako da mogu da razumijem i iznesem neke segmente. Tu je i reditelj koji ima jasnu sliku o svemu", poručila je Jovanovićeva.

Aleksandar Vasiljević potpisuje dramatizaciju teksta, kostimograf i scenograf je Milica Jeremić Telebak, za montažu zvuka je zadužen Zoran Begenišić, lektor teksta je Olgica Cice, a saradnik na predstavi jerej Dražen Tupanjanin, za video je zadužen Miroslav Pudarić, a vizuelni indetitet za predstavu uradio je Jovan Vidaković.

Za ovu predstavu uspostavljeno je partnerstvo između Gradskog pozorišta Trebinje, Udruženja građana "Home" i Grad Trebinje, kao pokrovitelj.

Miljan Vuković, direktor Kulturnog centra Trebinje je istakao da će ova predstava biti jedan mali ali vrlo bitan zamajac pozorišnom životu Grada Trebinja i Kulturnog centra.

„Dobro je da ovom predstavom otvaramo neku vrstu sezone u 2022. godini jer mislim da će ovo biti jedan dobar proizvod“, rekao je on.

Zahvalio je Ministarstvu prosvjete i kulture RS koje je podržao ovu predstavu, Marijani Gudelj koja je bila inicijator da se uradi jedno ovakvo ostvarenje te cijeloj ekipi koja učestvuje u njegovom kreiranju.

Najavio je ozbiljnije angažovanje pozorišnih radnika i svih aktera da bi se pozorišni život u Trebinju podigao na viši nivo.